Radnici bez knjižica: Kolega je umro, nije mogao na pregled

S minimalcem od septembra prošle godine i bez overenih knjižica, radnici niške fabrike pumpi "Jastrebac" leče se sami, jer mogu da računaju samo na hitnu i ni na kakvu drugu zdravstvenu zaštitu.

Direktor kaže da fabriku u stečaju pokušava da uvede u normalno poslovanje, ali je zbog spora sa Poreskom upravom u Nišu i prinudnih naplata, situacija komplikovana. Čekaju pomoć ministarstva finansija.

"Pomozite nam da dobijemo zdravstvene knjižice. Kolega nam je umro, nije mogao na pregled". Ovo je poruka koju je novinarka N1 dobila od radnika niške fabrike pumpi Jastrebac.

Posle poruka na razgovor su pristala dva radnika. Kažu da se ostali boje. Poruku s početka objašnjavaju ovako:

"Toga možda ne bi bilo da smo imali to osiguranje, pa se čovek koji je već imao upute javio kod lekara I možda bi se to sredilo. Sad smo došli u bezizlaznu situaciju. I šta čekamo? Da neko drugi umre od naših? To se desilo i u Goši i nikom ništa", kaže Zvonko Ristić, radnik fabrike pumpi Jastrebac.

Njih dvojica, dugogodišnji radnici Jastrepca, dugogodišnji su davaoci krvi: "Znači pomažemo tuđe živote, a mi nemamo prava na besplatno lečenje", konstatuje Dragan Petrović.

I ne samo oni, već i njihove kolege i članovi porodica koji koriste njihovo osiguranje.

"Moja žena je skoro išla, doktorka joj je rekla 'nemoj da mi dolaziš bez overene knjižice'. Uslov je da se žena razvede, pa kao nezaposlena preko Biroa može da ostvari osiguranje“, kaže Dragan Petrović.

Radnici zato kažu da su od početka godine sami sebi lekari. U međuvremenu, poslednja plata koju su primili je septembarska. Za platu i zdravstveno osiguranje nema garancija ni sa jedne strane iako su svima pisali. Do premijera.

"Nema gde nisam bio, samo sležu ramenima i ne znaju gde da ostvarim zdravstveno osiguranje", kaže Dragan Petrović.

Tako i radnici ne znaju šta ako se oni ili članovi njihovih porodica razbole.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: