Rasipanje HNS-a: Stranku napustilo niz zvučnih imena

Osnivači LIBRE – stranke liberalnih demokrata, koja se na zajedničkoj konvenciji 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom, objavili su napuštanje HNS-a. Ta je stranka, inače, nastala nakon raskola u HSLS-u u vrijeme vladavine Ivice Račana.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Mi, niže potpisani osnivači LIBRE – stranke liberalnih demokrata koja se na zajedničkoj konvenciji, 6. veljače 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom, koja otad nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, smatramo da se HNS odlukom Središnjeg odbora stranke o koaliranju s HDZ-om, a protivno odluci Predsjedništva, priključila političkim strankama koje su nepovratno otišle na smetlište parlamentarne povijesti.

Pretrčavanje petoro saborskih zastupnika izabranih s zajedničke liste predizborne koalicije u vladajući tabor protivno je volji birača koji su svoj glas povjerili toj opciji.

Jednostavno, birači svojim glasom za listu Narodne koalicije i zastupnike HNS-a nisu glasovali za Vladu HDZ-a. Ni HNS ni bilo koja druga stranka Narodne koalicije nije osvojene saborske mandate stekla samostalno da bi samostalno mogla njima i raspolagati. Čak štoviše, sporazumom o predizbornoj koaliciji nedvosmisleno je utvrđena volja i odluka stranaka potpisnica da neće postizborno surađivati sa HDZ-om.

Aktualna promjena političkog raspoloženja kako HNS-a tako i HDZ-a trebala se izmjeriti na novim izborima. Slobodna biračka volja i njeno poštivanje temelji su parlamentarizma i demokracije. Tajnim pregovorima i zakulisnim igrama ne može se nadomjestiti demokratska volja građana, već se može i tome smo svjedoci „ubiti“ volja birača za sudjelovanje u izbornom procesu.

Ditirambi o potrebi očuvanja stabilnosti i centrističkoj transformaciji HDZ-a ne mogu prikriti ovo poništenje volje birača i težak politički prijestup. Oslabljeni i kompromitirani HNS neće biti u stanju ostvariti ni svoje deklarirane prioritete, a pogotovo ne utjecati na promjenu političkog profila HDZ-a. Oni koji su toga svjesni i žele i dalje biti odgovorni i savjesni, svojim izlascima iz stranačkih redova i ostavkama jasno poručuju da nije sve na prodaju. Obraz i principi ponajprije.

Andrej Plenković poigrava se stabilnošću države jer otvara prostor ostvarenju partikularnih interesa političkih protagonista bez izvornog legitimiteta birača i njihovih interesnih skupina iz sjene, koji će za ostvarenje svojih nakana, uzvikujući domoljubne pokliče, koristiti sav instrumentarij političke vlasti ne libeći se pokušaja zlouporabe i poluga pravne države. I to u smjeru njenog kontroliranog, selektivnog i njima po volji arbitrarnog djelovanja.

Svjesni smo dubine ideoloških podjela, želimo stabilnost zemlje i smanjivanje političkih tenzija, jačanje državnih institucija na načela trodiobe vlasti te individualnih prava i sloboda pojedinaca. No, ti se visoki ciljevi ne mogu postići gaženjem temelja predstavničke demokracije, postupanjima protivnim deklariranim namjerama, kršenjem potpisanih ugovora i izigravanjem odluka legalnih nadležnih tijela. I, ne najmanje važno, bitna promjena političkog smjera ne može biti izvedena bez poštenog informiranja javnosti.

Tehnika po kojoj jedno misliš, drugo govoriš, a treće radiš treba biti izbačena iz političke prakse, pogotovo kada se treba raditi o krupnim koracima ili promjenama jer onda i te promjene ostaju lažne.

Zbog svega navedenog dajemo punu potporu kolegama koji su se suprotstavili politici koaliranja HNS-a sa HDZ-om, a oni od nas koji su članovi HNS-a napuštaju tu stranku", stoji u priopćenju koje potpisuju:

Jozo Radoš

Goranko Fižulić

Zrinjka Glovacki-Bernardi

Andro Vlahušić

Mladen Godek

Roland Žuvanić

Biserka Preininger

Alojz Tušek

Mladen Ružman

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: