Raspad sistema

Iako su danas dio Vlade, HNS-ovci još nisu uspjeli zaustaviti lavinu koja je pokrenuta sklapanjem saveza sa HDZ-om. Prije deset dana, HNS su činili Ivan Vrdoljak, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić, Goran Beus Richemberg, Pero Lučin, Matija Posavec... Danas su van stranke ili van politike svi osim Posavca, a jučer je i on izjavio da je »zaključio da birači u velikoj mjeri ne bi podržali bilo kakvu vrstu njegovog angažmana u HDZ-ovoj vladi, a niti na vodećoj poziciji u stranci«. Tako je HNS ostao bez dosadašnjeg predsjednika Vrdoljaka, bez počasne predsjednice Pusić, a bogami i bez budućeg predsjednika Posavca, kojega je stranačka javnost već vidjela kao osobu koja će voditi stranku. Ili ostatke ostataka onoga na što je HNS spao. No, čak ni to neće se dogoditi, i u ovom trenutku od jačih figura u stranci su još samo Predrag Štromar, koji je sada potpredsjednik Vlade, i vječni glavni tajnik Srećko Ferenčak.

Gdje je Ivan Vrdoljak, to ni policija ne zna, a nije se oglasio čak ni nakon što ga je Pusić prozvala da bi bilo fer da se sada vrati na »poprište« i završi kao lider stranke posao s HDZ-om u kojega se upustio. Njegovi suradnici govore da se vraća u realni sektor, ma što to značilo, a realnost je da je u HNS-u ostao – potop. Sve benevolentne namjere koje su imali u tom dealu s HDZ-om, a to je u prvom redu da reformiraju školstvo, sad su dovedene u pitanje. Ne zato što bi ministrica Blaženka Divjak odustala od tog pokušaja, nego zato jer će u njemu ostati oslabljena, osamljena. Bez jake stranačke infrastrukture nitko ne može gurati velike projekte, a kamoli depolitizirati i deklerikalizirati obrazovnu reformu. Jednostavno će teško parirati HDZ-ovoj mašineriji, a i politički ojačanom premijeru Plenkoviću koji joj i javno poručuje da je tu radi kompromisa, a ne radi revolucije.

I na kraju, i potez Matije Posavca: stranku koja mu je ponuđena na pladnju i, ne zaboravimo trenutno je vladajuća stranka, čovjek ne želi preuzeti. Hoće li on završiti u savezu s Radimirom Čačićem, s kojim je u Međimurju cijelo vrijeme povezan pa mu je i izabrana zamjenica iz redova Reformista, to ćemo još neko vrijeme morati pričekati da saznamo.

Ali taj je potez vjerojatno dosad najsnažniji pokazatelj raspada sistema u HNS-u. Znalo se, naime, da će Vesna Pusić otići ako se ode s HDZ-om; kao što se znalo i da će Vrdoljak otići ako ne bude išlo glatko, a nije išlo. Posavčev potez međutim izgleda kao čavao u lijes stranke koja je, objektivno, tek sada dobila moć. Kad umjesto uhljebljivanja ljudi u politici izaberu bijeg, tad je stvarno dogorjelo do prstiju u moralnom smislu. Umjesto da razmišljaju gdje da uguraju svoje kadrove u ministarstva i javna poduzeća, HNS-ovci masovno nestaju s horizonta. Šteta, jer HNS je znao biti dobar korektiv SDP-ovcima, i mogao je biti dobar korektiv HDZ-ovcima u jednoj novoj eri.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: