Sezonci: Radimo po 14 sati, šest nas spava u istoj sobi i onda se čude zašto im se nitko ne vraća

Sezona je u punom zamahu, a Dubrovniku nedostaje čak 2 tisuće sezonaca koje vlasnici turističkih i ugostiteljskih objekata bezuspješno traže još od početka sezone. Razloga je sigurno više, ali se mogu potražiti i u razgovoru s radnicima u dubrovačkim ugostiteljskim objektima koji već godinama rade u Gradu, a došli su iz Slavonije, Zagreba ili BiH.

"U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća, nego moraju tražiti sve nove radnike. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu", priča za Slobodnu Dalmaciju jedan od dubrovačkih sezonaca koji je za poslom u Dubrovnik potegao iz Slavonije.

Njegov kolega konobar iz srednje Bosne priča: "Ustajemo rano ujutro, a spavati idemo jako kasno. Smještaj je kao jack-pot: spavamo po kućama i stanovima u Rožatu, Mokošici, Šumetu, Brgatu i nekim mjestima bez turističke perspektive, dijelimo kuhinju i banj, plaćamo po 200 eura", govori mladi konobar i ne krije da razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku gdje su uvjeti puno bolji.

"U gradu ne radi samo onaj tko neće, ali su nužni uvoz radne snage i niži PDV na hranu. Država to mora učiniti ili stagniramo. Zbog veće plaće s juga Hrvatske već cijele obitelji odlaze u EU. Na razini grada Ceh ugostitelja mora naći rješenje: uz burzu rada još nije ni započeta gradnja planiranog objekta za sezonce, a sjetimo se bivše države koja je za učenike Ugostiteljske škole izgradila dom, ali je potom pretvoren u hotel. Tada su konobari imali status gospara, a danas im je znatno teže. Ako mi ugostitelji ne učinimo nešto ključno da se stanje popravi, struka će teško opstati, još teže napredovati", kaže član Hrvatske udruge poslodavaca Stjepan Perić.

Ugostitelji i hotelijeri trebaju i čistačice koje, na kopnu, plaću više nego duplo podebljaju radom u fušu. No, nitko se ne javlja za mjesto čistačice na otocima jer je tamo fuš skoro pa nemoguće naći, a plaća od samo 3500 kuna doista je premala, osobito kad dio ide za smještaj, piše Slobodna Dalmacija.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: