Siniša Mali: Beli dim s deponije u Vinči nije štetan

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da sa deponije u Vinči nema sivog dima, već samo belog metanskog koji se pretvara u vodonik i koji nije opasan i nije štetan po zdravlje.

"Borimo se sa tim svaki dan, ali ja bih zamolio i druge da nam se pridruže u toj borbi. DS je vodila ovaj grad 20 godina pre pa ništa nije uradila po tom pitanju. I sad kao pametni su... Rešavajte. Evo rešavamo", kazao je Mali novinarima.

Mali je rekao da smeće mora da uđe u fabriku i da iz nje izađe kao električna i toplotna energija.

"Borimo se svaki dan za to. Zato mi je neodgovorno da mi dođe ispred njih pet da mi pale i plaše ljude tim", kazao je on komentarišući današnju akciju Incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Mali je rekao danas da je problem deponije u Vinči veliki, ali da je to zato što je neko 40 godina tamo deponovao smeće.

Prema njegovim rečima, na nekim mestima na deponiji visina smeća je 50, 60 ili 70 metara.

Javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči

Problem deponije u Vinči biće rešen kroz javno-privatno partnerstvo, najavljuju u gradskoj upravi. Ko će dobiti taj posao, biće poznato početkom jula.

"Mi smo pre dve i po godine počeli taj proces... Imali smo prvo da obezbedimo sredstva, da vidimo kako ćemo to, pa da definišemo javno privatno partnerstvo. Imali smo prvu, pa drugu rundu razgovora sa investitorima... Sad, evo 13. dobijamo ponude. To je projekat od 300 miliona evra", kazao je Mali novinarima.

Direktor gradske Direkcije za upravljanje otpadom, Filip Abramović je rekao da se otpad u Vinči već 40 godina deponuje bez selekcije, i da je plan da se ta deponija zatvori, sanira, izvrši tretman otpadnih voda i izvuče kompletan deponijski gas.

Sanacija deponije će se, kako kaže, realizovati po principu javno-privatnog partnerstva.

O fabrici za prečišćavanje otpadnih voda

On je rekao da je Beograd jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i da je veliki ekološki problem jer sve otpadne vode idu u reku.

Mali je rekao da je grad sa kineskim partnerima ušao detaljne pregovore o finansiranju projekta za rešavanje tog problema.

On je rekao da je vrednost investicija u Interceptor sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda 269 miliona evra.

"Računam da ćemo u narednih mesec, mesec i po dana završiti razgovore sa kineskim partnerom. Do kraja godine da završimo sve oko dozvola. Tako da na proleće krenemo u izgradnju fabrike za preradu vode i završetak Interceptora. Interceptor je nekako bezveze polugotov zato što su radili prvu pa dugu deonicu, treću nisu, pa petu jesu, šestu nisu", kazao je Mali.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: