Slučaj Jura - koliko u Srbiji ima "Violeta Petrović"?

Da li će u Skupštini Srbije biti političke volje da se zakonom zaštite ljudi poput Violete Petrović, bivše radnice Jure koja je, iako obolela od karcinoma, dobila otkaz? U Skupštini su dve opozicione inicijative, koje su podnele DS i DSS, a povod je bio upravo sudbina radnice iz Niša kojoj nedavno nije produžen ugovor.

"Ne mogu ja da se ljutim ni na koga više, mene zakon nije zaštitio. Zato molim, ako je ikako moguće, da se taj zakon dovede u red i da se zaštite i bolesni radnici s bolestima kakva je moja. Jer ja nisam usamljeni slučaj", rekla je Violeta Petrović.

Koliko u Srbiji ima "Violeta Petrović"? Koliko je "Jura i drugih stranih kompanija" koje, otpuštajući bolesne, zapravo "samo poštuju srpski Zakon o radu".

"Zakoni se pišu da štite interese građana, a ne pojedinaca. U ovom slučaju, oštećeni su građani koji imaju maligni tumor i koji su dobili otkaz - po meni, ali po važećem zakonu ne. E pa hajde da menjamo zakon!", rekao je poslanik DS Dušan Milisavljević.

Kao lekar, ovaj poslanik dobro zna kroz šta prolaze oni koji se leče od kancera. Zato skupštini predlaže da u Zakonu o radu dopiše da radnike, dok se leče, poslodavac ne sme da otpusti, a u Zakonu o zdravstvenom osiguranju - da im se bolovanje plaća 100 procenata. Apeluje na kolege poslanike da zaborave na političke razlike.

"Reći će neki 'pa u kapitalizmu je tako'. Ja se borim da Srbija bude humana država, da pruži uslove humanog lečenja i humanog života", kazao je Milisavljević.

"To je jedan član Zakona o radu, ali da bi to bilo efektivno i efikasno, mora najpre da se vidi sa Ministarstvom zdravlja i s Ministarstvom finansija da li ima novca za tako nešto. To su stvari koje ne može da rešava Ministarstvo rada, to moraju da rešavaju oni koji to plaćaju. Ministarstvo rada ne plaća bolovanje. Bolovanje plaća RFZO",  rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

U Ministarstvu zdravlja odgovaraju da su apsolutno "za" predloženo rešenje, ali da se, kao i za neka slična rešenja, mora voditi računa o realnim materijalnim mogućnostima, a o kojima, kažu, ne odlučuje samo Ministarstvo zdravlja, već i Ministarstvo finansija.

Zakon o radu najmanji je problem, odgovara resorni ministar Aleksandar Vulin i lopticu prebacuje na teren Ministarstva zdravlja.

Urednik u Novom magazinu Mijat Lakićević smatra da je slučaj randice Jure odličan povod da se preispita sistem socijalne zaštite u Srbiji, ali i da se javnost podseti šta je uloga preduzeća.

"Svi su odjednom usmerili pogled ka preduzeću, zašto ono ne pomaže? A preduzeće nije socijalna ustanova. Preduzeće i svi građani, mi plaćamo poreze između ostalog i za socijalnu zaštitu. U ovom slučaju, država je trebalo odmah da reaguje i da vidi kakva je pomoć tu potrebna, o čemu se radi", izjavio je Lakićević.

I nije to, zaključuje Lakićević, surovi kapitalizam, već društvo u kome su uloge podeljene, iako, dodaje, država svoju ne ispunjava.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: