Spašavaju živote, a voze krntije: samo sreća čuva na životu naše vatrogasce

Snimka vatrogasnog kamiona izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama. U kamionu je ljeti sigurno pedeset stupnjeva Celzijevih, a kažu nam da je temperatura i puno viša kada se nalazi pokraj požara. Kojom brzinom idemo ne možemo procijeniti jer brzinomjer ne radi.

 "To je jedan super vozni park. Ja znam da bi mnogi DVD-ovi u Hrvatskoj bili prezadovoljni s njim, ali mi nismo", rekao je Stjepko Mrsić, zapovjednik DVD-a Podgora.

Upravo je to ono što je zabrinjavajuće. Vatrogasci u gotovo 2000 hrvatskih DVD-ova imaju toliko lošu opremu da bi im i više od trideset godina star kamion bio dobar. Koliko je to u ovom opasnom poslu velik problem, ne treba ni pojašnjavati.

"Išli smo niz strminu i kamion je jednostavno ostao bez zraka. Vozač je govorio: Iskačite! Iskačite! Mi smo počeli skakati, a on se zabio u gomilu sa strane i to je to", rekao je Alen Vodanović, vatrogasac.

U DVD-u Podgora imaju sedamdesetak intervencija godišnje, većinom šumskih požara koji se šire eruptivnom brzinom. U tim je situacijama brzina intervencije imperativ.

 "Koliko je u vatrogastvu svaka sekunda važna najbolje se može vidjeti na primjeru kuće na kojoj ja upravo stojim. Kao što možete vidjeti, vatra je ovdje došla na samo nekoliko metara od objekta i da nije bilo vatrogasaca ova bi kuća definitivno izgorjela."

Svjestan je problema i načelnik općine u čijoj je ingerenciji opremanje DVD-a te obećava rješenje.  "Taman se odrekli svojih plaća nabavit ćemo zasada jedno, a možda čak i dva vozila. Vozila možda neće biti nova, ali neće biti starija od deset godina", obećao je Ante Miličić, načelnik općine Podgora.

Stanovnici Podgore, koji su u požaru prošlog tjedna gotovo ostali bez svega, mogu se samo nadati kako će načelnik i ispuniti obećanje.

Zamislite da vaša kuća gori i da budućnost vaše obitelji te vaše imovine ovisi o tome hoće li ovaj kamion uopće upaliti...

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: