SPC zabranila bogoslovima da daju izjave medijima

Srpska pravoslavna crkva poslala je dopis Bogoslovskom fakultetu u Beogradu u kojem obaveštava dekanat i zaposlene da će protiv njih biti pokrenut crkvenodisciplinski postupak ukoliko budu davali izjave za medije bez prethodne dozvole.

U dopisu SPC, čiju fotokopiju je na društvenim mrežama objavio đakon Nenad Ilić, profesorski kolegijum i zaposleni na Bogoslovskom fakultetu se upozoravaju da "bez posebnog arhijerejskog blagoslova" ne mogu istupati i uzimati učešće u medijima.

Đakon Ilić stav SPC ocenjio je rečima "ovo nije dobro" i dodao da "autoritet mora da bude autoritet ljubavi, a ne autoritet finansijske i druge prisile".

"Makar u našoj crkvi", napisao je Ilić na Fejsbuku.

Srpska pravoslavna crkva kritikovala je na Saboru učešće profesora Bogoslovskog fakulteta u javnoj raspravi o Darvinovoj teoriji evolucije. Sinod SPC je istupanje u javnost nastavnika i asistenata ocenio kao "izlišan i u suštini besmislen problem" i dodao je to poslužilo za "posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju".

Profesori Bogoslovije oglasili su se u jeku rasprave povodom inicijative da se iz školskog programa izbaci Darvinova teorija evolucije. Oni su naveli da trenutno ne postoji ništa što bi moglo zameniti Darvinovu teoriju, a da se u nauci jedna teorija može samo zameniti drugom.

"Sveto Pismo, dakle, nije, niti može biti, shvaćeno kao udžbenik ili konačni arbitar bilo koje naučne discipline. Pritom, tekstovi o stvaranju iz Knjige postanja čak ni žanrovski ne odgovaraju naučnom tekstu", navodi se u saopštenju koje je potpisalo 12 teolog.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: