Šta je sve obeležilo Vučićevu inauguraciju

Više hiljada zvanica, čestitanje i pokloni. Posle svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije, detalji sa prijema preplavili su onlajn medije i društvene mreže. Kakvi su utisci posle prijema koji je organizovao predsednik Aleksandar Vučić?

Sve je bilo po protokolu, a protokol podrazumeva da pored predsednika stoji i prva dama. Tamara Vučić dugo je bila daleko od očiju javnosti, tako da je privukla pažnju mnogih, ali samo je od hrvatske predsednice Kolinda Grabar Kitarović dobila poklon namenjen sinu Vukanu - privezak sa likom Bogorodice i bebe Isusa.

Blicevi fotoaparata su sevali, a hrvatski mediji su protumačili da je Grabar Kitarović “ukrala šou”.

Na provokacije, predsednik Aleksandar Vučić odgovara uz osmeh. “To je u redu, to su unutrašnje stvari, meni su ukrali šou pod znacima navoda i presrećan sam zbog toga”, poručio je Vučić.

Jutarnji je pohvalio i haljlinu predsednice, međutim nije to jedina toaleta koja se našla u fokusu javnosti. Prva dama Srbije u beloj haljini spuštenih ramena i sa velikim volanom, sa kosom koja pada u valovima, mnoge je neodoljivo podsetila na Melaniju Tramp prilikom inauguracije njenog supruga.

Trampova i Vučićeva inauguracija imale su još nešto zajedničko - gosta, i to zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia.

“Predsednik voli da se poredi sa Titom, ja mislim u Titovo vreme da je obezbeđenje sklanjalo dostojanstvenike tog ranga kada on prolazi”, ocenio je urednik ekonomske redakcije lista Danas Aleksandar Milošević.

Bilo je tu još zamenika, predsednika država i parlamenata i čak 17 rimskih imperatora, doduše u bronzi.

A kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, kaže izreka. Tako je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, svoj muzički repertoar žanrovski prilagodio svečanoj prilici i pred zvanicama zapevao “O sole mio”.

Dačićev solo ubrzo je preplavio društvene mreže, gde se o svečanosti naveliko polemiše. Naročito popularna bila je zajednička fotografija prestolonaslednika Aleksandra, patrijarha Irineja i mandatarke za sastav Vlade Ane Brnabić.

Neki su svečanost poredili sa sajmom turizma, naime svaki od šest salona u Palati Srbija tematski je bio posvećen po jednom srpskom regionu, od kojih je poslednji predstavljao grad Beograd. Tamo je zvanice dočekivao Nikola Tesla, koji je prvo pričao o Internetu, a potom ih odveo do makete "Beograda na vodi".

O ukusima ne vredi raspravljati, ali su brojke mnogo lakše za kalkulisanje - tako znamo da je bilo pozvano oko 6.000 zvanica za koje je pripremljeno šest tona mesa. O tome koliko je sve koštalo, čak se ni ne spekuliše.

Aleksandar Milošević smatra da treba da se insistira na tome koliko je koštala inauguracija. “Treba da se insistira, treba da se zna, to je da kažem demokratska tekovina da se troškovi objavljuju... A ako se troškovi sakrivaju, ja opravdano sumnjam da su oni bili enormni”, kaže on.

A na listi tih troškova, definitivno se nije našla cena postavljanja rampe za invalidska kolica, pa su goste u kolicima morali da nose uz stepenice Palate “Srbija”.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: