Što smjena Novokmeta nakon USKOK-ova pisma govori o nama?

Gost Novog dana bio je profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar.

Slučaj Zdravka Mamića trebao je rasvijetliti puno pitanja u hrvatskom nogometu, a pretvorio se u svojevrsni obračun Zdravka Mamića i pravosuđa.

"Tako se događalo u više pravnih slučajeva i Mamić je uspio izboriti da bude iznad zakona. To se ne bi desilo da je bila riječ o drugoj osobi jer bi sudac upotrijebio svoje ovlasti, ne samo da ga udalji iz sudnice nego bi zaštitio integritet sebe i sudnice. Čak je i pitanje je li to utjecaj na svjedoke, što dovodi do pitanja poštuje li on uvjete koji su mu nametnuti da se brani sa slobode. Ako je tako, vjerojatno gospodin Mamić nije o tome puno vodio računa. Osim svoje nametljivosti i zaštite on je izborio i to da je iznimno nepopularan. Tu više neće biti objektivne ocjene, svi će biti protiv njega, on će se osjetiti ugroženo. Posebna je okolnost odnos prema odvjetnicima. Ja ne znam kako je do svega došlo. Ovo je i poseban slučaj jer je on otkazao njima i oni su otkazali njemu, došlo je do nemile scene u sudnici za kojom će svi nakon nekog vremena žaliti, međutim pokazuje se da je na takvo nešto javnost pripremljena i da u tome više vidi vrstu cirkusa nego pravo suđenje.

Dolazi li zbog toga u pitanje i vjerodostojnost pravosuđa?

"Naravno, to je veliki udarac. Pravosuđe se izoliralo od društvene i javne odgovornosti. Oni smatraju da nitko osim njih ne može o tome govoriti. Smeta ih i da ljudi imaju mišljenje o njima. Na moje iznenađenje, ispalo je da su oni proveli istraživanje što građani misle o sudstvu, ali to je ostalo tajno. To nije objavljeno. Ne zna se koja su pitanja bila, tko je proveo istraživanje, koja je metodologija, odgovori... Pravosuđe se ne smije izolirati. Urgentna je potreba da se poduzmu sve najavljene mjere. Da se pravosuđe mijenja, mora se reformirati. Velika je prepreka da su u jednom trenutku izmijenjene ustavne odluke koje su dovele do poremećaja ravnoteže - sudstvo je nezavisno, ali nije odgovorno."

Luka Modrić je u svjedočenju promijenio svoj prvotni iskaz koji je dao USKOK-u.

"To nije ništa čudno. Bar nije čudno kod nas. Uvijek se događa da se svjedoci suoče s posljedicama izjave pa nenadano počnu zaboravljati. Ovdje je bitna druga stvar, a to je li taj novac Mamiću isplaćen. Na temelju čega i skojom svrhu. Sve drugo je sporedno. Tu se govori o civilnom ugovoru. Naravno, pa svaka razmjena novca je neka vrsta pravnog postupka. Pitanje je temeljem čega je Modrić ili netko drugi isplatio te novce. To se pita javnost. Na tužitelju je da se to objasni, na sudu da to procijeni. Ali je jedna stvar prilično važna. Da pitanja koja lebde u zraku narušavaju vjerodostojnost pravosuđa. Treba dati odgovore.

Ne možete vi sa mnom sklopiti ugovor u svoje ime, a koji se tiče televizije na kojoj radite."

Pričalo se da je glavni državni odvjetnik pod posebnom zaštitom pa je sam Mamić rekao da, ako je to zbog njega, da državni odvjetnik nema pravo na strah. Koliki je to pritisak?

"Uvijek se govori o tome da pravosuđe ne može biti ili različito od društva. To nije istina, ono mora biti bolje. Kod obavljanja funkcija postoji zaštita i mislim da možem govoriti da postoji hrbarost sudaca da riješe teške predmete."

Imali smo ovih dana slučaj kada je USKOK, koji inače ne gostuje u emisijama i ne daje izjave, poslao pismo HRT-u i zapravo sudio o profesionalnosti uređivanja televizijskih emisija što je i dovelo do smjene Domagoja Novokmeta zbog emisije o suđenju Zdravku Mamiću.

"Problem je u tome što javnost nije mogla razumijeti da USKOK ne reagira. U svim slučajevima daleko veći prostor dobivaju oni koji brane optuženike nego USKOK. Zato je ovo bila granica koja se nije željela, nije smjela preći. Mislim da je ovo USKOK napravio u svojoj nuždi, braneći svoj integritet. Suđenje Zdravku Mamiću je premješteno u Osijek da bi se izbjegle insinuacije da je sud pod utjecajem Mamića, svečane lože i slično. USKOK je na neki način morao pokazati da se ne slaže s onim kako je cijela stvar prikazana.

Odnosi na HRT-u su vrlo poremećeni. Radi se o tome da smo pali na razinu onih zemalja s kojima se ne želimo uspoređivati."

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: