Teofil Pančić: Sve je veliki teatar i sve je fingirano, Vučić neće dozvoliti da mu obore odluku

Novinar Teofil Pančić i profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević izjavili su u Danu uživo da očekuju da će Ana Brnabić biti izabrana za premijerku jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dozvoliti da se njegova odluka obori.

"Čovek padne u iskušenje da pomisli da je sve to veliki teatar i da je sve fingirano. Ne mora da znači da je bukvalno tako, ali odgovara generalnoj dramaturgiji čitave situacije. Predlog da Ana Brnabić bude mandarka je lična odluka, neutemeljana u Ustavu, koja treba da mu donese određene poene u međunarodnoj zajednici pre svega", smatra Pančić.

On ne sumnja da postoje ljudi u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koji se ne slažu sa tim predlogom, ali ne vidi da je taj otpor po kvalitetu i kvantitetu takav da bi mogao da ugrozi većinu.

"Vučićev glas je dovoljan i njega će poslušati svako ili gotovo svako u SNS i okolini. Ovo je teatar da se prikaže prema spolja poruka: 'vidite sa čim moram da se borim'. Ana će biti potvrđena kao premijerka, ali će Vučić utefteriti simbolički poen, pre svega za izvoz", kaže Pančić.

Pančić smatra da je Ana Brnabić unapred politički razvlašćena jer je, kako kaže, jasno rečeno da će biti premijerka samo za ekonomske stvari.

"Niko ko drži do sebe ne bi prihvatio ustavno najjaču funkciju, a da mu se unapred kaže da neće voditi politiku. Nije mi jasno da li je ona dobro promislila, da li joj sve ovo treba. Stvari se tako postavljaju da su njoj unapred vezane ruke, da zavisi od Ivice Dačić, a kamoli Vučića. Neko ko ima dignitet to ne bi trebalo tek tako da prihvati", smatra Pančić.

Govoreći o mogućnosti vanrednih izbora u slučaju da ne bude željene podrške za Anu Brnabić, Pančić kaže da vanredni izbori odgovaraju Vučiću, ali da je to sad manje verovatno "jer bi loše izgledalo".

"To bi delovalo kao neka vrsta poraza Vučića. On emituje sliku da ide iz pobede u pobedu. Ali to ne znači da se najesen ili na zimu desi druga stvar koja će biti okidač za vanredne izbore ili spajanje s beogradskim. To će naravno zavisiti od Vučićeve procene šta se njemu politički isplati jer je to jedini relevantan kriterijum", ocenjuje Pančić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: