Trgovanje 'lažnom' hranom: agromafija zarađuje milijune na podvalama u hrani

Trgovanje "lažnom hranom" donosi više novaca nego trgovanje lažnom odjećom, a dok se sve češće javljaju podvale u hrani i piću na globalnom tržištu, talijanska je "agromafija" prošle godine utržila 21,8 milijardi eura od lažne hrane i pića, što predstavlja 30 posto više u odnosu na godinu ranije.

Pod podvalama u hrani i piću misli se na dodavanje raznih (neprirodnih) dodataka i bojila hrani, korištenju nedozvoljenih sastojaka, prodavanje jeftine hrane pod skupu robu, te lažno oglašavanje iste pod "prirodne proizvode". Pa se tako u mljevenom papru može naći zemlje, u crvenoj paprici samljevene cigle, a divlji losos je tek obojani losos iz uzgoja.

U svibnju su tako održane dvije međunarodne konferencije o sprečavanju podvala i kriminala u prehrambenoj industriji, a u zajedničkoj akciji Interpola i Europola u 61 zemlji otkrivena je hrana i piće koji ne odgovaraju standardima, u vrijednosti od 250 milijuna dolara. Među namirnicama su mineralna voda, plodovi mora, začini, kocke za juhu i maslinovo ulje. 

Italija je na čelu europskih zemalja po prevarama u hrani "zahvaljujući" raširenoj mreži agromafije, unatoč provođenju nizu akcija koji bi trebale spriječiti ovakvo ponašanje. Operacija Mamma mia, pljenidba golemih količina maslinova ulja bijedne kakvoće s etiketama vrhunskog proizvoda. Jedna od najkrovotvorenijih namirnica je svakako maslinovo ulje. Na policama talijanskih trgovina sadržaj maslinova ulja u 50% ne odgovara opisu na etiketama. Ulje se znatno razrijeđuje i potom prodaje po višoj cijeni. Na prevarama s maslinovim uljem profit je tri puta veći negoli od krijumčarenja kokaina.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: