U Bosilegradu traže da se kod njih smesti još migranata

Dok netolerancija prema migrantima raste u mnogim delovima Europe pa i Balkana, Bosilegrad, gradić na jugu Srbije, traži od vlade u Beogradu da im pošalje još migranata.

"Migranti su više nego dobrodošli u Bosilegradu. Mi razumemo što to znači imati probleme, a oni su divni ljudi i ne smemo zatvoriti oči na njihove probleme", rekao je gradonačelnik Bosilegrada Vladimir Zaharijev za Balkansku istraživačku reportersku mrežu (BIRN).

Prema UNHCR-u, oko osam hiljada izbeglica, migranata i tražitelja azila i dalje se nalaze u Srbiji, pri čemu su mnogi od njih zapeli u privremenom smeštaju.

Dok se stanovnici Subotice i Šida snažno protive smeštaju izbeglica, Bosilegrad ih dočekuje raširenih ruku. Migranti su dobrodošli bez obzira odakle dolaze, kaže Zaharijev i dodaje: "Nećete naći jednu osobu u Bosilegradu koja razmišlja drukčije."

U gradiću na jugu Srbije od osam hiljada stanovnika, od kojih su većina etnički Bugari, trenutno živi oko 60 migranata iz Iraka, Sirije, Afganistana i Pakistana.

"Pravimo zabave za njih, podelili smo im poklone za Novu godinu jer im porodica mnogo znači, naše folklorne grupe organizovale su priredbu za njih. Uče naše tradicionalne plesove i srpske reči", navodi Zaharijev

"Migranti su prilika da napredujemo i razvijemo našu infrastrukturu, ali i da pokažemo gostoljubivost i brigu. Promet u trgovinama u Bosilegradu se povećava, tako da ovo ima višestruku korist za nas. Čudo je kako nečija tragedija može dovesti na okup ljude različitih vjera", zaključuje gradonačelnik.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: