U Srbiji zaplenjena nova droga koja izaziva teška oštećenja

Srbija je prva u svetu zaplenila novu drogu koja je nekoliko stotina puta jača od marihuane. U pitanju je sintetički kanabinoid, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja, objavio je Blic.

Rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja Srbije, Jelena Janković, ističe da je ovo svetska vest jer će informacije iz Srbije o novom narkotiku, posredstvom sistema ranog upozoravanja, dobiti sve zemlje Evropske unije.

"Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci. Ostale zemlje će je, takođe, staviti na listu nakon informacija koje su dobili od nas, budući da je kod nas prvo otkrivena", dodala je Jankovićeva.

Ona je objasnila da sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belog praha, kristala, ulja i biljne mešavine. Janković navodi da su u EU do sada prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida, što je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja.

"Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, dok se često pakuje u Evropi", rekla je Janković.

Osim te droge, Srbija je tokom ove godine na listu zabranjenih supstanci stavila još četiri, koje su po sastavu opioidni analgetici, od čega su tri derivati fentanila, koji izaziva vrlo ozbiljne posledice po zdravlje.

Fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma, a ako se primeni intravenski nastupa stanje potpunog odsustva straha, javlja se apatija i ravnodušnost, kao i izrazito smanjen osećaj za bol, pri čemu svest ostaje očuvana.

"Blic" piše da je u izveštaju o narkoticima u Evropi iskazana zabrinutost zbog povećanja broja smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016. godini, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

U izveštaju zasnovanom na istraživanju situacije u 35 evropskih zemalja navodi se da je sve više mladih izloženo sve većem broju novih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje se pojavljuju u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos. Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, poznatiji kao "soli za kupanje", i posebno opasni fentanili, koji su 60 puta jači od heroina, a često se sa njim i mešaju.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: