Ulazak HNS-a u Vladu je odličan za sve - osim za HNS

HNS-ovo koaliranje s HDZ-om dobro je za HDZ. Prisilna »liberalizacija« mogla bi naposljetku upristojiti tu stranku, koja će, ako želi opstati na vlasti, morati korigirati svoj uzurpatorski odnos prema Hrvatskoj.

Ulazak HNS-a u Vladu znači da je šef HDZ-a Andrej Plenković i definitivno odlučio prijeći svoj Rubikon i pokušati pretvoriti HDZ u normalnu stranku desnog centra, koja više ne koketira s desničarskim totalitarizmom i katoličkim fundamentalizmom.

Umjesto Hasanbegovića i Brune Esih, uz HDZ sada će biti HNS, ili ono što će od njega ostati, što je svakako korak prema normalizaciji HDZ-a. I malo je vjerojatno da će tu »normalizaciju« HDZ-ovi birači Plenkoviću zamjeriti. Bit će, naravno, nezadovoljnika, neki će, možda, i napustiti HDZ-ov brod, no jasno je da većina u toj stranci bespogovorno podržava sve odluke svojih čelnika, sve dok te odluke ne ugrožavaju opstanak HDZ-a na vlasti.

Koalicija HDZ-a i HNS-a nesumnjivo je dobra vijest i za Hrvatsku. Pad Vlade u ovom trenutku nije dobra opcija za zemlju. Premda su tvrdnje da bi drugi izvanredni izbori u manje od godinu dana ugrozili povlačenje novca iz europskih fondova čista budalaština, jer povlačenje novca iz europskih fondova spada u ovlasti tehničke vlade, to ne vrijedi za problem Agrokora i skorašnju objavu arbitražne odluke.

Riječ je o dvije trenutačno najveće prijetnje Hrvatskoj. Jedna prijeti urušavanjem kompletnog gospodarstva i povratkom u recesiju, a druga ozbiljnim narušavanjem međunarodnopravnog i političkog položaja Hrvatske. Hrvatska zato ne smije dočekati arbitražnu odluku bez vlade s punim ovlastima, kao što ne smije dopustiti raspad Agrokora usred turističke sezone.

Savez HNS-a i HDZ-a dobar je, naposljetku, i za SDP. Ta će stranka dobiti priliku za predah nakon iznimno turbulentnog perioda, koji je razotkrio ozbiljan liderski deficit u toj stranci. Brzi izbori samo bi dodatno naškodili SDP-u.

Paradoksalno, ali koaliranje s HDZ-om loša je odluka jedino za HNS. Kratkoročno, naravno, HNS će profitirati. Izdašna Plenkovićeva ponuda, koja uključuje nekoliko ministarstava i državne tvrtke, ostavlja dojam da će HNS nastaviti živjeti, no riječ je o prividu. HNS je već danas propala stranka, iako će se s tim suočiti tek na sljedećim izborima, osim ako HNS ne uspije dogovoriti izlazak na izbore na listi HDZ-a.

Dogovor HNS-a i HDZ-a, naime, rezultat je bezočne izdaje birača. Saborski zastupnici te stranke na prošlim izborima izabrani su na koalicijskoj listi HNS-a sa SDP-om, HSS-om i HSU-om, a u njihovom koalicijskom ugovoru jedna točka govori upravo o tome da nijedna članica koalicije neće surađivati s HDZ-om. HNS je brutalno prekršio taj sporazum, što je već izazvalo raskol u stranačkom vrhu, no punu cijenu te postizborne prevare stranka će tek platiti.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: