Vladati strahom lako, ali ne može biti večito

Stanko Crnobranja je rekao da je izbor mandatara eksperiment u koji se upustila sadasnja vlast i koji je provokativan, a može višeslojno da se čita. On je ocenio i da mandatarki Ani Brnabić neće biti lako da pomiri sva očekivanja.

„Svedoci smo ozbiljne koncentracije vlasti u jednom čoveku i to je opasnost za društvo, a kada se postavi za mandatara potpuno neočekivana osoba, to izaziva kofuziju“, dodao je. Pitanje je, smatra, koliko će mandatarka uspeti na nametne svoj senzibilitet.

Brnabić ima veliku šansu, ali istovremeno svi vidimo gde su granice njenih dometa. Bilo bi lepo da nas prijatno iznenadi“, rekao je Crnobranja i ponovio da pozitivno ocenjuje navođenje modernizacije i mladih među prioritetima u ekspozeu.

Stalna neizvesnost koja se plasira i u kojoj se narod drži koči Srbiju, kaže Crnobrnja, i dodaje da je to jedna od „boljki sistema“, a kako primer navodi i da su svi rukovodioci u različitim preduzećima u vd stanju. „To naša politička kultura mora da menja - lako je vladati strahom, ali ne možete da vladate večito strahom“, zaključio je on.

Društvo se deli na one koji digitalizovani i one koji su ostali u analognom vremenu, rekao je Crnobrnja, koji je i publicista i profesor Fakulteta za medije i komunikacije. On je podsetio i da je EU izmenila pre godinu i po u celom sistemu terminologiju iz informacionog“ u “digitalno” društvo.

“Mi moramo hteli, ne hteli, punom snagom u digitalno vreme i tehnologiju, i da je sagledamo kao veliku razvojnu šansu za naše društvo. Indija je skočila čitave etape u razvoju tako što su uvodili nove tehnologije. Sada je digitalna tehnologija toliko presudna za njihovu budućnost i oni to prihvataju iako su masovno nepismeni”, rekao je Crnobrnja, gostujući u Novom danu.

Govoreći o medijima, Crnobrnja je rekao da su oni pod strahovito snažnim uticajem režima. „Taj ogroman pritisak režima sad već postaje jako opterećujuć za Srbiju“, kazao je.

Svaki režim, smatra, ima svugde tendenciju da kontroliše medije i svi su režimi paranoični na termin „sloboda medija“.

„Vlast kritiku doživljava kao napad jer je to nedostatak političke kulture, i zato što smo sujetan narod, a i kad se neko dohvati vlasti onda u ekipi ide razmišljanje 'nema nama ko šta da prigovara'... slobodni mediji se vide kao smetnja, zaključio je gost Novog dana.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: