Vrdoljak ode u biznis, ali je otvorio put za nasljednika

Ivan Vrdoljak nakon najdramatičnijeg tjedna u svojoj političkoj karijeri, u kojem je sklopio pakt s HDZ-om i dao ostavku na sve dužnosti, okreće se poslovnim izazovima. No prije odlaska s političke scene trasirao je put svojem "nasljedniku", piše Globus

Ivan Vrdoljak, bivši predsjednik HNS-a, tek je u utorak podnio novi, drugi službeni zahtjev administraciji Hrvatskog sabora za korištenje prava na naknadu plaće po principu “šest plus šest”.

Kad je u petak od svoje tajnice zatražio da pokrene nužnu proceduru, nakon što je javno obznanio da napušta politiku, bio je poprilično zbunjen i u velikoj žurbi. Strka je nastala zato što je sve moralo biti gotovo taj isti dan, u petak, kako bi se u Saboru izabrali novi ministri.

A Vrdoljak je najprije podnio ostavku na svoje predsjedničko mjesto u HNS-u, zatim ostavku na funkciju potpredsjednika Sabora, a potom je odlučio potpuno napustiti i zastupničke klupe.

Zaboravio je da, ako zastupnički mandat stavi u mirovanje, kao što je u prvi mah formalno i učinio, istovremeno ne počinje teći rok od godinu dana u kojem zbog mogućeg sukoba interesa ne smije nigdje obavljati nikakve odgovorne dužnosti. Vrdoljak se, naime, odlučio vratiti u poslovne vode, opet pokrenuti svoj biznis, ali da bi to mogao službeno raditi “pod svojim imenom”, mora pričekati da prođe godinu dana. Tek kada je shvatio taj svoj propust, podnio je novi zahtjev.

Stranka koju je vodio nije prepolovljena, ali u ozbiljnoj je krizi. Podijeljena je na lijevo krilo, koje se ni u snu ne može zamisliti ni u kakvom političkom braku s HDZ-om, i na većinski, centristički blok, koji je i realizirao Vrdoljakove planove.

“Ovo je do sada najteži razlaz u povijesti HNS-a”, kažu za Globus sugovornici izu vrha stranke. 

Prema mnogobrojnim rekonstrukcijama ovog burnog preslaganja, koji se sada objavljuju po medijima, jasno je da se plan kovao u diskretnim razgovorima u četiri oka između Andreja Plenkovića i Ivana Vrdoljaka. U HNS-u kažu da je Srećko Ferenčak, glavni tajnik stranke, bio jedini koji je znao sve detalje tajnih pregovora između šefova HDZ-a i HNS-a. Nakon što je nekolicina visokih stranačkih dužnosnika javno ustvrdila da je za pregovore znala i sama počasna predsjednica, to je napokon potvrdila i sama Vesna Pusić. Priznala je da je za pregovore znala nekoliko tjedana.

Vrdoljak bi u biznis, baš kao Milanović

Nova strategija HNS-a je jednostavna. Vlada u kojoj je sada i HNS mora provesti kurikularnu reformu, progurat će je upravo HNS preko svoje ministrice obrazovanja i samim time prisvojiti sve zasluge. Tako bi se HNS oprao od sve gadnijih napada koje sada trpi. Praktički, budućnost i obraz HNS-a u rukama je nove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Baš zato je dosadašnji šef strateških komunikacija stranke, mladi Maro Alavanja, postao najvažniji čovjek njezina tima. Nije ostao uz bok novog v.d. predsjednika HNS-a i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Vesna Pusić misli da ova Vlada i HNS nemaju šanse provesti kurikularnu reformu i da bi se kreator ovog HNS-ova preslaganja Ivan Vrdoljak morao vratiti na čelo stranke. Iz krugova bliskih samom Vrdoljaku saznaje se da on o tome uopće ne razmišlja. Želi se vratiti u biznis i, baš kao i Milanović.

Ali, Vrdoljak ima svoga favorita za izborni Sabor HNS-a koji bi se trebao održati do kraja ove godine, najvjerojatnije u listopadu ili studenom. Predrag Štromar je već postao ministar graditeljstva, a ima i važnu, potpredsjedničku ulogu u Vladi. Zato je Vrdoljakov, ali i, kako se čuje, Štromarov izbor - Matija Posavec, stari i novi međimurski župan koji je izbornu pobjedu izvojevao uvjerljivo u prvom krugu. I to, kažu, bez i jednog zalijepljenog plakata ili plaćenog radiospota, piše Globus.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: