Vrdoljakovo samoubojstvo iz zasjede mijenja Hrvatsku

Dojučerašnji predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uspio je provesti u djelo svoju ideju, gurnuo je »narodnjake« u krilo HDZ-u. Sudeći prema reakcijama dijela istaknutih dužnosnika ove stranke, ali i članova iz stranačke baze koji pred »narodnjačkom središnjicom« pale svijeće za pokoj vječni,  Vrdoljakov potez može se kvalificirati kao samoubojstvo iz zasjede. Stranka Ivana Vrdoljaka i Vesne Pusić naočigled puca po šavovima i veliko je pitanje hoće li se od ovog političkog manevra oporaviti do narednih izbora.

Sve su prilike da neće, jer HNS već dugo pleše po rubu opstanka i svoj status stranke s respektabilnim utjecajem u Saboru prije svega može zahvaliti političkoj trgovini i nepovjerenju SDP-a u vlastite snage. A parlamentarni izbori, koji bi mogli zapečatiti sudbinu HNS-a, možda i nisu tako daleko kako se nadaju Andrej Plenković i Ivan Vrdoljak.

Naime, HDZ s partnerima u Saboru nema uvjerljivu većinu, koja bi garantirala da će Vlada izdržati do kraja mandata. Iako se, nakon HNS-ove odluke, javnost fokusirala na posljedice što će ih zbog političkog dogovora s HDZ-om pokusati »narodnjaci«, neokrznuta iz ove koalicije neće izići niti stranka Andreja Plenkovića.

Krajnje desnom dijelu biračkog tijela HDZ-a Plenković se u startu nije svidio. Za njih je on briselski činovnik pa čak i udbaš, što je etiketa koju neinventivni ekstremisti lijepe na leđa svakom tko im se ne svidi.

Plenkovićevo koaliranje s HNS-om zasigurno će biti kap koja je prelila čašu pa će se ekstremno desni dio biračkog tijela po svemu sudeći prikloniti novoj političkoj opciji, onoj koju predvode bezidejni i ekstremnoj retorici skloni Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. Kao rezultat Hrvatska bi mogla dobiti nikad jaču ekstremnu desnicu u Saboru, koja prema najpesimističnijim ili ako hoćete najoptimističnijim prognozama može dosegnuti do podrške od deset do čak petnaest posto biračkog tijela.

Od uspostave nezavisnosti, ekstremno desne snage u Hrvatskoj na ovaj ili onaj način kontrolirao je HDZ, ali to u narednom razdoblju neće biti slučaj, jer Plenković je svjesno ispustio te konce iz ruku i vratio HDZ tamo gdje je stranka bila u vrijeme stranačke predsjednice Jadranke Kosor.

Drugim riječima, Plenković je na neki način sanirao posljedice politike Tomislava Karamarka, čija je računica uključivala čak i birače sklone neoustaštvu. Vraćanje HDZ u centar dobra je vijest, jer će to značiti relaksiraniju situaciju u odnosu na vrijeme kad se u Jasenovcu postavljala sramotna ploča s ustaškim pozdravom Za dom spremni. 

Reprezenti za Hrvatsku štetne Karamarkove politike morat će se neko vrijeme pritajiti ili pokloniti umjerenijoj stranačkoj struji. U suprotnom će završiti tamo gdje im je i mjesto, na ekstremnoj desnici.

 Nove političke okolnosti odgovarat će i lijevom političkom bloku, gdje se kao najveća prepreka rastu ispostavlja neuvjerljivi SDP-ov lider Davor Bernardić. Unatoč Bernardiću, a ne zahvaljujući njemu, »socijaldemokrati« bi mogli pridobiti dio razočaranih HNS-ovih simpatizera. Zanimljiviji je, međutim, prostor što se u ovom trenutku otvara za stranke koje svoje političko djelovanje, za razliku od SDP-a, uistinu temelje na lijevim idejama.

Iako odluka o tome još nije donesena, sva je prilika da će se blok stranaka okupljenih u koaliciji »Zagreb je naš« okušati i na nacionalnoj razini. Njihov uspjeh bio bi ljekovit za Hrvatsku, jer u tom slučaju i SDP bi bio prisiljen vratiti se prema svome izvorištu. Ova računica, jasno, vrlo je krhka, jer ovisi o brzini kojom će novi lijevi pokret graditi svoju infrastrukturu, ali ljudi okupljeni u koaliciji »Zagreb je naš« nisu bez izgleda.

Na svojoj strani imaju nekoliko važnih građanskih udruga, koje su se proteklih godina, od Dubrovnika do Zagreba, borile protiv samovolje vlasti u svojim lokalnim sredinama. Kao nepoznata u ovoj jednadžbi ostaje MOST, politička platforma Bože Petrova, koju je Andrej Plenković uspio politički unakaziti.

Svjetonazorski je MOST zasigurno bliži HDZ-u, nego SDP-u, ali prilika za novu koaliciju sa »zajedničarima« neće im se skoro ukazati. Ostat će im da koaliraju ili s ekstremnom desnicom, kojoj su svjetonazorski bliži nego SDP-u, ili s Bernardićem, koji će ih dočekati raširenih ruku, bez obzira na to što takva suradnja zbog bitnih svjetonazorskih razlika ne može imati svijetlu perspektivu.

Koalicija HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini, dakle, otvara niz političkih mogućnosti i najavljuje ozbiljno preslagivanje na političkoj sceni Hrvatske. A to preslagivanje Hrvatskoj je potrebno.

Ladislav Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: