Vršnjaci pretukli dečaka Roma jer je nosio srpsku zastavu, rekavši mu da nema pravo da nosi tu zastavu zato što je "ciganin"

List "Danas" je objavio da je grupa osmaka u Osnovnoj školi "Karađorđe" pretukla dečaka Roma koji je držao srpsku zastavu rekavši mu da nema pravo da nosi tu zastavu zato što je "ciganin". Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji Nenad Ivanišević osudio je maloletničko nasilje.

Ivanišević je rekao da njegovi vršnjaci treba da se stide i izvine za svoj sramni postupak, navodeći da to što je neko Rom ne znači da je "biće s druge planete" i da nije kriv zato što ima drugu boju kože i zato što živi najčešće teže od ostalih.

"Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi, jer je to pođednako važno, kao i to da budu odlični đaci", naveo je Ivanišević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kojem je državni sekretar.

On je dodao da nasilje nikada nikome ništa dobro donelo i da je dečak držao srpsku zastavu, koju nosi svako ko voli i poštuje našu zemlju.

Poverenica: Nadležni hitno da reaguju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je najoštrije osudila incident u kojem je u školskom dvorištu pretučen učenik romske nacionalosti.

Poverenica je u saopštenju izrazila očekivanje da će nadležni hitno i adekvatno reagovati.

"Zabrinjava činjenica da se nasilje dogodilo u školi, jer je upravo to mesto gde deca treba da se uče vrednostima tolerancije i prihvatanja različitosti", istakla je ona.

Prema njenim rečima, na razvijanju svesti mladih ljudi o poštovanju ljudskih prava svakog pojedinca se mora  intenzivno raditi u školskim ustanovama.

Poverenica je podsetila da svaki građanin ili građanka koji smatraju da su pretrpeli diskriminaciju po bilo kom osnovu, mogu da podnesu pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: