Vučić može da se zove "premsednik"

Ko će biti novi ministri u vladi, a ko premijer, pitanja su kojima se mediji bave pošto je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika države. Novinar Blica Ranko Pivljanin kaže da ga to ne interesuje jer je to "Vučićeva privatna igranka". Dodaje da će Vučić osnos premijera i predsednika rešavati sam sa sobom, pa se može nazvati i "premsednik".

"Čovek koji je pre samo šest ili sedam meseci držao ekspoze od 100 strana i posle pobegao na drugu funkciju je neozbiljan čovek. Kome je držao ekspoze 15 sati, ko će da radi taj posao? Njega to ne zanima i zato ni mene ne zanima ko će mu biti ministri i premijer", rekao je Pivljanin gostujući u Danu uživo.

Govoreći o opozicji, on ističe da su svi ucenjeni i da svi znaju sve o svima, a da su se u politici posle dužeg vremena pojavila tek dva nova imena.

"To govori da je sistem zatvoren, da se u njega teško ulazi, a kada se uđe poštuju se pravila i svi su korumpirani u toj vrsti sitema", objašnjava novinar Blica.

Hoću da pohvalim jednu stvar, imao sam priliku da radim intervjue sa tri žene iz vlade – Anom Brnabić, Zoranom Mihajlović i Nelom Kuburović. To je jedino prijatno iznenađenje ove vlasti. Tu mu skidam kapu, one barem poznaju tu materiju koju rade.

Protest opozicije na dan polaganja zakletve novog predsednika države, gost Novog dana vidi kao iznuđeni potez, a za skup kaže da mu je izgledalo kao da su se lepo družili.

"Bio je lep povod i lep dan. O efektu nemam neko mišljenje i nemam neku nadu. Postoje ljudi koji su neokaljani politikom, kao što je akademik Teodorović, ali on se obraća svojim istomišljenicima, koji već sve to znaju", kaže Pivljanin.

Sam dan polaganja zakletve i skup podrške koji je organizovan ispred Skupštine Srbije vidi kao "kolektivno poniženje naroda i političara" od strane vlasti i sistema.

"Pre neki dan je profesor Pavićević konstatovao da čoveka ne drži mesto. On je na po dve godine stalno bežao na neku funkciju, nema šanse da sada izdrži pet godina. To je isto radio Šešelj, njegov politički ostac, 2003. godine pobegao je u Hag. Sa tom energijom o kojoj priča, sa tim stavom trebalo je da bude operativna izvršana vlast, zašto nas je čovek ostavio jadne?", pita Pivljanin

Deo opozicije je napustio skupštinsku salu posle polaganja zakletve, a deo je ostao. Pivljanin ističe da one koje su ostali - Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka i Vojislava Šešelj ni prosečni čitalac novina ne može nazvati opozicijom, već im je jasno da naginju vlasti.

Dan polaganja zakletve obeležili su i incidenti na ulicama Beograda i napadi na novinare. Vučić se dan kasnije izvinio za incidente, dodajući "ako ih je bilo". Pivljanin dešavanja na ulicama objašnjava time da je novi predsednik na svojim konferencijama za štampu generisao nasilje prema medijima i svoj „svađalački mentalitet preneo na sve one koji misle da tako treba da rešavaju stvari".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: