Vulin nije služio vojsku, poniženje da bude ministar

Vojni analitičar Aleksandar Radić, govoreći o Aleksandru Vulinu kao ministru odbrane, kaže da će Vojska Srbije, prvi put, na čelu imati čoveka koji nije služio vojni rok, i da je u pitanju "jedna vrsta poniženja". Mišljenja je da će ubrzo uslediti i izbor novog načelnika Generalštaba.

Funkcije se poveravaju politički podobnim ljudima, nije reč o ljudima koji imaju dobro menadžersko iskustvo, rekao je Radić, gostujući u Danu uživo na N1.

Kako navodi, dolazak Vulina je "jedna vrsta čak poniženja za vojsku", i dodaje da se radi o čoveku koji će, sudeći prema dosadašnjim navikama, jako voleti da nosi uniformu i oznake, a nije služio vojsku.

"Prvi put će vojska imati na čelu administracije čoveka koji nema vojno iskustvo", zapaža vojni analitičar.

Ipak su ovo neka neobična vremena tranzicije, kada napuštamo ideju da je potrebno da čovek pokaže da je spreman da služi svojoj zemlji, dovoljno je sada da samo priča o tome, istakao je.

Kako ocenjuje, Ministarstvu odbrane je potreban hrabar menadžer, koji će da shvati koja je njegova uloga, a da nije potrebno njegovo neprekidno pokazivanje medijima, njega i njegovih saradnika, što je do sada bio običaj...

"Nego da su to ljudi koji treba da imaju ozbiljan politički autoritet, da se izbore u Vladi Srbije za ono što je interes vojske, da omoguće Vojsci Srbije da funkcioniše unutar onoga što su njeni zadaci", kaže Radić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: