Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo

Vlada Kosova zabranila je ministru za rad u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu ulazak na Kosovo, prenosi prištinski list Koha ditore i dodaje da je odluka usledila kao reciprocitetna mera pošto bivšoj predsednici Kosova nije omogućeno da u Beogradu učestvuje na "Festivalu Miredita, Dobar dan".

List je preneo izjavu izvora u vladi da je zabrana Vulinu usledila kao reciprocitet nakon što srpske vlasti nisu dozvolile da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga prisustvuju festivalu u Beogradu, gde je trebalo da razgovara o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Jahjaga je u petak trebalo da učestvuje na promociji knjige "Želilm da me čuju", u okviru četvrtog Festivala "Miredita, Dobar dan".

Jahjaga je navela da joj Beograd nije u skladu sa Briselskim sporazumom, a uz apsurdno objašnjenje, obezbedio pratnju. Dodala je da njena prethodnica nije dobila potvrdu o dolasku pratnje na Merdaru, i da ih je ona čekala par stotina metara dalje od prelaza.

Tim povodom Jahjaga je zatražila od nadležnih prištinskih institucija da razmisle o uvođenju reciprocitetnih mera za srpske zvaničnike. Takođe, zahtevala je da se od EU traži objašnjenje za takav postupak Beograda.

Srpski zvaničnici naveli su da Jahjaga tog dana nije pokušala da uđe u Srbiju ni na jedom administrativnom prelazu.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju apelovala je danas, povodom informacija da je Aleksandru Vulinu zabranjen boravak na Kosovu i Metohiji, na predstavnike Evropske unije (EU) da spreče Prištinu u jednostranom kršenju Sporazuma o posetama zvaničnika.

Pozivati se na nepostojeći presedan, kako bi se zvaničnicima Srbije onemogućio boravak na Kosovu i Metohiji, jeste još jedan u nizu postupaka kojima Priština otvoreno poručuje da ne želi dijalog i da tamošnje privremene institucije samouprave ne obavezuju aranžmani dogovoreni u Briselu, navodi se u saopštenju.

Pozivati se na primer Atifete Jahjage i njene nerealizovane posete Beogradu kao izgovor za ovako neodgovorno i necivilizacijsko postupanje je najblaže rečeno nepristojno, jer građanki Jahjagi nijednog trenutka nije bilo uskraćeno pravo da boravi u centralnoj Srbiji, ukazuje se u saopštenju Kancelarije.

Priština je očigledno odlučila da tokom predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji trenira izolacionizam po receptu Envera Hodže, a EU, koja je garant primene dogovorenog u briselskom dijalogu i koja se stara o vladavini prava na Kosovu i Metohiji, trebalo bi da odlučno reaguje na pokušaj oživljavanja takvih arhaičnih i prevaziđenih ideoloških i društvenih modela.

Za razliku od Beograda koji slobodu kretanja garantuje svim građanima i građankama sa teritorije AP Kosovo i Metohija, Kancelarija upozorava da Priština jednostrano i bez ikakvog osnova to pravo uskraćuje velikom broju ljudi, jer ne priznaje lične karte koje izdaju izmeštene policijske uprave sa Kosova, pasoše Srbije sa oznakom Koordinacione uprave za Kosovo i Metohiju, kao ni srpske vozačke dozvole građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

U proteklih nekoliko meseci bilo je nekoliko ničim opravdanih i obrazloženih odluka da se visokim zvaničnicima Srbije onemogući poseta Kosovu, na šta Beograd nije reagovao potezima koji bi bili u neskladu sa našim doslednim opredeljenjem za dijalog i civilizovano rešavanje nesuglasica, navodi se u saopštenju.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: