Žandarmi svedočili u korist optuženih kolega

Suđenje pripadnicima niškog odreda Žandarmerije zbog prebijanja braće premijera i gradonačelnika Beograda i dvojice vojnih policajaca u civilu tokom parade ponosa 2014 godine, nastavljeno je u Višem sudu u Beogradu. Trojica svedoka, takođe pripadnici Žandarmerije, rekli su da su videli četvoricu muškaraca kako napadaju njihove kolege.

Odbrana zadovoljno trlja ruke. Tri svedoka, pripadnika Žandarmerije, opisali su kako je grupa civila napala njihove kolege koje su obezbeđivale paradu ponosa pre tri godine.

"Video sam četiri osobe u civilu kako guraji i udaraju kolege po zaštitnoj opremi... Bilo je guranja, zamahivanja i udaranja rukama po zaštitnoj opremi", rekao je svedok Darko Mitrović.

"Tada sam čuo 'Pištolj! Pazi pištolj!', a potom i glasove 'Je****** vam mater, ne znate vi ko smo mi", izjavio je svedok Miloš Pešić.

"Video sam da najviši od njih drži žandarma za vrh pancira. Pritrčao je kolega, ali se on otrgao, izmakao korak dva i nečim gađao drugog kolegu u stomak. Nakon toga je dobio udarac u leđa", dodao je treći svedok Bojan Cvetković.

Svedoci su rekli da se civili nisu legitimisali pre incidenta, kao i da im niko nije najavio prolazak neke važne osobe.

Očigledno da ovi svedoci ne idu u prilog onoga što piše u optužnom aktu, tako da to, verovatno, unosi dodatnu nervozu Tužilaštvu, rekao je advokat optuženih žandarma Vladimir Vučićnić.

Na optuženickoj klupi sada su sedmorica žandarma, jer je Zlatko Gigić bolestan, pa je suđenje njemu razdvojeno. On se verovatno neće pojaviti ni na narednom ročištu zakazanom za 20. jun, kada će biti nastavljeno saslušanje svedoka.

Sud treba da čuje još šestoro njih, što znači da bi u vreme trogodišnjice incidenta moglo da se pređe na svedoke odbrane, ali tek pošto sud odluči da li će i koga pozvati.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: