Zbog ovih bi pitanja koalicija HDZ-a i HNS-a mogla puknuti

Koalicija HDZ-a i HNS-a posljednjih je tjedana izazvala veliku buru u javnosti, a najčešće se nagađalo koje su to sličnosti, a koje razlike između te dvije stranke.

Prema istraživanju koje je radila Nova TV 2016. godine, a u kojoj su joj stranke odgovarale na postavljena pitanja i tako objašnjavale svoje stavove, dolazimo do zaključka kako se HDZ i HNS slažu u 12 tema. Male razlike pokazuju u 8 tema, dok se ne slažu oko 10 ideoloških tema.

Evo oko čega se slažu
I HDZ i HNS smatraju kako bi u javne tvrtke treba imenovati stručne, a ne političke kadrove te kako INU kao nacionalni interes treba vratiti u ruke RH. Osim toga, slažu se i kako ne treba uvoditi porez na imovin, ali i kako uvjeti Srbiji za ulazak u EU moraju biti čvršći.

Evo oko čega se ne slažu
Koalicijski partneri ne slažu se oko postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ali ni oko definiranja prava branitelja ustavom. Nemaju isti stav oko revidiranja Vatikanskih ugovora, ali niti oko pitanja pobačaja i izjednačavanja prava istospolnih zajednica s pravima ostalih. Osim toga, HNS bi sudjelovanje u neredima na stadionima kažnjavao malo strožije od HDZ-a, iako bi obje stranke kažnjavale zatvorom, dok bi HNS pričekao s uvođenjem eura za razliku od HDZ-a.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: