Zorana Mihajlović: Mislim da Koridor 10 neće biti gotov ove godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da smatra da autoput Koridor 10 neće biti kompletno završen ove godine zbog "izvesnih problema" u izgradnji.

"U ovom trenutku ne mogu da precizno kažem kada će tačno biti kompletno završen Koridor 10 jer ima izvesnih problema u izgradnji, kao i na Koridoru 11, ali mislim da Koridor 10 neće biti gotov ove godine", rekla je ona.

Mihajlović je u Vladi Srbije rekla novinarima da na Koridoru 10 "ima nekoliko kritičnih deonica" i da su uzroci kašnjenja "objektivne i subjektivne prirode".

"Trenutno smo na završetku Koridora 10 koji nam je jako važan zbog privrednog rasta i ne smemo da kasnimo", rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se najmanje jednom mesečno održavati sastanci s predstavnicima preduzeća Koridor i Putevi Srbije kako bi se odmah rešavali problemi.

"Od Koridora Srbije očekujem plan jasne dinamike radova za svaku deonicu autoputa kako bi mogli da pratimo i rešavamo nastale probleme i dobila sam obećanje da ću ga imati", rekla je Mihajlović i dodala da su sporne deonice u ovom terenutku i "najteža gradilišta, ne u Srbiji već Evropi".

Ona je istakla da je njeno ministarstvo napravilo izveštaj o radovima koje na autoputu izvodi grčka kompanija Aktor i da je predat nadležnom Tužilaštvu.

Na pitanje zašto su na čelu Koridora Srbije i Puteva Srbije vršioci dužnosti direktora, Mihalović je rekla da je za izbor direktora nadležno Ministarstvo privrede i da je njoj važno da direktori budu "vredni i radni", a ne njihov status.

Podsetimo, ministarka Mihajlović je krajem marta izjavila da će Koridor 10 biti završen do kraja 2017. godine.

Vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Zoran Babić rekao je da je na južnom kraku Koridora 10 angažovano 1.215 radnika i 320 mašina i kamiona, a na istočnom kraku 698 radnika i 296 mašina i kamiona.

"Na istočnom kraku se intenzivno radi deonica Bancarevo-Crvena Reka, koju gradi grčka kompanija Aktor i nismo zadovoljni dinamikom radova", rekao je Babić i dodao da su na južnom kraku najproblematičniji tuneli.

Deonice Čiflik-Crvena Reka i Čiflik-Staničenje na istočnom kraku Koridora 10 biće prema njegovim rečima otvorene u julu, a autoput od Pirota do bugarske granice u septembru.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: