Zračna luka Franjo Tuđman - sramota o kojoj će se pričati u svijetu

Airbus Croatie Airlines iz Zagreba za Dubrovnik završio je u Rimu. Zbog jake bure zrakoplov nije mogao sletjeti u dubrovačku zračnu luku. Zatražio je dozvolu za povratak u Zagreb, no iz Zračne luke Franjo Tuđman su ga odbili jer - nisu imali dovoljno ljudi za obavit proceduru slijetanja.

Iz Croatie Airlines objašnjavaju kako je slijetanje u Dubrovniku bilo nemoguće jer je jačina vjetra prelazila maksimalne dopuštene prilike, te su zatražili dozvolu za povratak u Zagreb.

"Međunarodna Zračna Luka Zagreb obavijestila je kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika u to doba (oko ponoći) više nije moguće obaviti", objasnili su.

Na naš upit iz Zračne luke Franjo Tuđman odgovorili su kako će službenu informaciju o ovom događaju dati u ponedjeljak, jer služba za informiranje vikendom - ne radi.

"Činjenica da jedna turistička zemlja ima praktički zatvoren zračni prostor tijekom noći, dakle, od 23 sata pa do jutra, to je stvarno nemoguće i to je apsolutno nešto što se u jednoj turističkoj zemlji ili bilo kojoj zemlji ne smije dogoditi", kaže zrakoplovni analitičar Alen Šćuric.

No, odluka da najveća zračna luka u turističkoj državi ne radi preko noći suprotna je direktnoj naredbi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja kaže da Franjo Tuđman od ožujka do listopada mora raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Srećom, problem koji je imao zrakoplov bili su vremenski uvjeti, pa je mogao 124 putnika sigurno prevesti u Rim. No, postavlja se pitanje što bi bilo kad bi problem bio kvar zbog kojeg je potrebno hitno prisilno slijetanje.

"Mi imamo i prelete stotine aviona tijekom noći. Mi imamo i druge kompanije koje slijeću u Zagreb ili okolne aerodrome. Svi oni umjesto u Zagreb u slučaju bilo kakvih problema moraju potegnut skroz do Rima, Budimpešte, Beograda ili neke druge zračne luke. Ovo je informacija koja će otići u svijet i ovo je jedna velika sramota", poručuje Šćuric.

Putnici su u popodnevnim satima iz Rima prevezeni do Dubrovnika nakon više od 12 sati torture.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: