Bez Tita ne bi bilo ni Republike Hrvatske kojoj Bandić daje trg

I tako, Zagreb će ponovno dobiti Trg Republike.

Jednom ga je već imao za života Josipa Broza Tita, a sada bi se Trg maršala Tita trebao preimenovati u Trg Republike Hrvatske. 

Objavio je to Milan Bandić, bivši Titov komunist, bivši član Saveza komunista Hrvatske, jedan od prvih osnivača SDP-a i čovjek koji je nedavno paradirao Bundekom s Titovim bedžom na reveru.

Bio je to njegov recept za preživljavanje na vlasti bez izbora, kao što je to pobjeda NDH nostalgičara Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih i njihovih deset posto vijećnika u Gradskoj skupštini koji su odbijali referendum o tom pitanju.

Bivši Titov trg trebao bi se ubuduće zvati Trgom Republike Hrvatske, što je zanimljivo na više razina. 

Prvo, zato što te iste Republike Hrvatske, u sadašnjim granicama i po državotvornim temeljima koje vuče iz jugoslavenskog Ustava, ne bi bilo bez tog istog Josipa Broza Tita i njegova Narodnooslobodilačkog pokreta.

Drugo, zato što te iste Republike Hrvatske, u sadašnjim granicama i po ishodišnim osnovama hrvatskog Ustava, ne bi bilo da su u Drugom svjetskom ratu pobijedili politički uzori Hasanbegovića i Esih, inicijatora ukidanja imena Titovu trgu.

Nije li to ironično? A opet tako simbolično.

Simbolično zato što bivši komunist radi par glasova NDH nostalgičara prodaje Titov trg, ali i zato što time Zagreb gubi jedan od posljednjih ostataka antifašističkog nasljeđa.

Micanje Titova trga mogao bi se eventualno shvatiti kao obračun s totalitarnim komunističkim režimom kada bi iza te inicijative stajala liberalna, slobodoumna Hrvatska. Umjesto toga, to predstavlja pobjedu desnog totalitarizma i političkog oportunizma. 

Kao revanš za poraz u Drugom svjetskom ratu.

Nakon deložiranja Tita s Pantovčaka ovo je logični nastavak HDZ-ove kulturne revolucije u kojem upravo oni koji se pozivaju na Franju Tuđmana čine ono što Tuđman nikada nije, kao i ono što on nikada ne bi odobrio. Niti bi ozbiljno shvatio Zlatka Hasanbegovića s njegovim prijedlogom za ukidanjem 22. lipnja kao državnog praznika.

Uglavnom, inicijativa koju se godinama smatralo poligonom za političke autsajdere sada je postala dijelom ozbiljne političke inicijative.

Republika Hrvatska dobit će tako svoj trg, ali se tom prigodom simbolički odrekla antifašističkog nasljeđa čovjeka pod čijim je vodstvom objedinjen hrvatski teritorij i koja se preambuli svog Ustava poziva na nasljeđe ZAVNOH-a i Socijalističke Republike Hrvatske.

Pa ako se sada miče Tita, kao što su se micale partizanske ulice i spomenici, i to pod pokroviteljstvom Hasanbegovića i Esih, onda je posve logično da se u idućem koraku ta ista Republika Hrvatska kojoj Bandić daje trg, formalno odrekne i njegova antifašističkog nasljeđa.

I da se napokon svi oni prestanu pretvarati da su antifašisti i demokrati.

Tako je Hrvatska dobila još jednu demonstraciju Zajedništva: bivši komunist uz potporu stranke koja se poziva na nasljeđe Titova generala izlazi u susret strančici koja se poziva na ustaško nasljeđe.

Zvuči kao nepopravljiva kombinacija. 

Tomislav Klauški, kolumna za 24 sata

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: