Brnabić nije dobro postupila, bila na strani Fijata i rekla da radnici štete kompaniji

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović izjavila je u Novom danu da su učestali štrajkovi logična posledica toga što je ceo sistem obrnut naglavačke.

Kad je reč o Fijatu, Stepanović podseća da je država mnogo uložila u ovu kompaniju, ali i da se odavno govori da Fijat želi da se povuče iz Srbije.

"Poslednjih godina prihod Fijata u Srbiji pada, a subvencije se povećavaju, smanjio se i broj radnika. Pribojavam se da ovo može da bude odličan izgovor da, ako se Fijat povuče, da se kaže da radnici imaju nerealne zahteve, mi to ne možemo da ispunimo i dolazimo", kaže ona.

Država je, prema njenim rečima, u ambivalentnoj ulozi - s jedne strane je vlasnik, a s druge strane bi trebalo da štiti interese zapsolenih.

"Meni se čini da premijerka Ana Brnabić nije dobro postupila, jer je bila na strani Fijata i rekla da radnici štete kompaniji. Ovakvi slučajevi mogu da se prodube ako glorifikujete stranog investitora, dajete subvencije a nemate presek šta ste dali a šta dobili. Radnici su tretirani kao najjeftinija radna snaga, to je sve pogrešno. Treba investitora privući da sam odluči da mu je dobro, nama nisu potrebni investitori kojima dajemo novac", smatra Stepanović.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: