Dragan Velikić - Veliki mali čovek

Piše: Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik NIN

Gradonačelnik Beograda, „dr“ Siniša Mali, izjavio je da jedan jarbol za zastavu, makar bio visok 120 metara nije dovoljan, pa će se u srpskoj prestonici postaviti još trideset jarbola od po 30 metara. Na optužbe da se tako neodgovorno troši novac svih nas – koji smo lukavo zamenjeni bezličnom odrednicom poreski obveznici – „dr“ Mali tvrdi da zastava jača nacionalni identitet.

Nije samo Beograd jarbolizovan, već to najavljuje i Vranje. Njihov gradonačelnik ističe Skoplje kao uzor, gde se u centru grada na jarbolu vijori makedonska zastava. Za neupućenog stranca to jeste važan podatak, budući da ko god dospe u glavni grad Makedonije može pomisliti da je doputovao u neki antički grad, ili kakav ogroman filmski studio, i zato mu je potrebna zastava da zaključi gde je stigao. Među kulisama Skoplja stranac se zaista oseća nekako identitetski zdravije. Poželi da otputuje u posetu Feničanima, ili da obiđe Kartaginu, i upozna Hanibala pre nego što ovaj krene na Rim.

Muka je grdna taj identitet. Kako ga sačuvati i ojačati? Ako jarboli tu mogu pomoći, zbog čega ne pokušati? Mnogima je to uspelo. Džinovski jarboli postoje već u Saudijskoj Arabiji, Tadžikistanu, Azerbejdžanu i Severnoj Koreji. Zašto im se ne bismo i mi pridružili? Stanimo u red odmah iza Severne Koreje. Troškovi oko jarbola su sigurno manji nego kod podizanja divovskih krstača na prilazima srpskih gradova. Sem toga jarbol, za razliku od krsta, ne dovodi u pitanje konfesiju, tako da se identitet jača i onim građanima koji nisu vernici, i koji, bože me prosti, nisu čak ni Srbi.

„Dr“ Mali ne ide samo u visinu, već i u dubinu. Ovih dana opet je aktuelizovao temu metroa. Najavljuje početak izgradnje prve linije za 2018. godinu. A na primedbu da je to obećanje već dao, ali za 2016. godinu, „dr“ Mali kaže: „Nikad ja nisam rekao 2016. Ne znam da sam rekao 2016. Ali dobro, moguće da sam rekao. Ako sam rekao, prihvatam da sam pogrešio, nije važno“.

Kakva ekvilibristika! Bravo „dr“ Mali!

Naravno da nije važno šta je „dr“ Mali obećao pre tri godine. Ko se toga još uopšte seća? Uostalom, gladni narod uvek treba snabdevati svežim obećanjima. Nije to bilo toliko davno, kao što su ona vremena kada je „dr“ Mali bio u Demokratskoj stranci, pa da se zaboravi. Jedino je važno stalno imati inicijativu, zasenjivati prostotu novogodišnjim ukrasima i jelkama u martu, kačiti cveće po stubovima za rasvetu od aerodroma do centra grada. Mada, ako je do turista važnije bi bilo postaviti dovoljan broj kanti za otpatke i redovno ih prazniti, renovirati fasade, ponekad oprati Beograd, i malo srediti trotoare da ne liče na drumove Kraljevića Marka.

Ipak, za političara je najvažnije da hini vrednoću, da je uvek nasmejan i čist, slatkorečiv i opušten. A „dr“ Mali to jeste. Čak neuporedivo više nego njegov mentor, koji to samo bezuspešno pokušava. Kolerik ostaje kolerik.

Veliki je taj Mali. Odmah vidiš čoveka koji nema problem sa identitetom. U pravu je bio reditelj Dejan Mijač kada je još pre dve godine u jednom intervjuu, govoreći o naprednjačkoj vlasti, izjavio: „Znaju oni da je sve to laž. Tanka i providna. Ne možete vi meni reći da je onaj Šef policije doktor, kad se pojavi, vidiš da nije. Ili Mali doktor, čega naopako, vidiš ga, orijentisan čovek na svoju delatnost, ne bih da mi bude savetnik u bilo čemu, osim u onom što zakulisno radi“.

E moj Mijače, pa suština naprednjačke vlasti i jeste da se sve zakulisno radi. U tome je razlika između pozorišta i života: u pozorištu kulise služe da nešto pokažu, u životu – da sakriju.

I nisu naprednjaci u tome ni jedini, ni prvi, ali su bez sumnje najuspešniji. Zato im je potreban jarbol, da narod blene u zastavu dok oni kradu, lažu i mažu.

Onaj ko građane pretvori u statiste vladaće večno. A naprednjačka vlast uz pomoć svojih janjičarskih postrojbi, iliti stranaka, maestralno primenjuje kolektivnu hipnozu tako što ukida kulturu. Jer, da nema kulture svaka ptica koja sagradi gnezdo bila bi arhitekta. Samosvest građanin stiče razvijanjem kulturnih potreba. Tamo gde je rijaliti zamenio kulturu, logično je da se identitet izražava visinom jarbola i veličinom zastave.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: