Dvojajčani blizanci

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

U potfamoznoj zoni sumraka situacija se svakim danom sve više usložnjava! Opozicioni botovi - koji, mora im se to priznati, pišu iz platonskih pobuda, bez nade u nagradni sendvič - prebacuju masno preterivanje u uopštavanju.

Pa ne možeš ti, Bas - obraćaju mi se onako burazerski, "na ti", kao da su sa mnom vekovima čuvali ovce - tek tako napisati da su "svi isti i time - šireći defetizam i rezignaciju - navraćati vodu na vodenicu Jego Sijatelnog Predsedatelstva, Vučića.

U cilju pravovremenog i objektivnog obaveštavanja javnosti, spreman da, ako zatreba, odem i na detektor laži, "odgovorno" izjavljujem da u svojim pisanijama nikada nisam rekao da su sve personae dramatis našeg političkog života "iste", ali jesam višekratno pisao da su i srpska vlast i srpska opozicija participanti (i korisnici) "istog" pijačarskog političkog sistema čije je misterije - doduše drugim povodom - rasvetlio rani Hegel u poučnoj priči o "Aferi pokvarena jaja".

Došla, kaže Hegel, neka gospoja na pijac da kupi jaja, zastala kod jedne tezge, pogledala robu, ustanovila da je sumnjivog kvaliteta, pa se ovako obratila prodavači - ju, bako, ova su vam jaja kvarna. Ta je izjava je baku - koja je zdravo držala do dostojanstva svojih jaja - momentalno bacilo u stanje teškog amoka. Ti da kažeš da su moja jaja kvarna - planula je baka - ti, čiji je deda pijan teturao po Tibingenu i psovao kralja, ti, čiji otac zbog tuberkuloze nije služio vojsku, čija je majka bila sipljiva, ti, za koju svi znaju da si imala predbračne odnose, a verovatno i triper.

Ako vas je počem scena sa Tibingenške pijace podsetila na našu političku scenu, to je znak da ste svakim danom sve više napredovali i da ste stasali da saslušate i lokalni dodatak Hegelovoj priči koji glasi ovako: politička jaja svih baba na našoj vladarskoj pijaci jesu kvarna da do neba smrde, pa je zato svake pohvale dostojan napor naših opozicionih gospoja da raskrinkaju podvalu, nevolja je, međutim, u tome što su - u političkom smislu, naravno, honni soit qui mal y pense - dede naših gospoja vaistinu pijani teturali po varoši, što su im očevi doista bili tuberkulozni, a majke sipljive i što je sušta istina da su se karale po komšiluku.

Još veća nevolja nastaje kada gospoja - načelno vrlo antiprotivna prodaji robe sumnjivog kvaliteta - uz pomoć pobunjene pijačne javnosti zbaci pokvarenu babu sa tezge i zauzme njeno mesto, pa uvidevši da pokvarena jaja donose lep profit, nastavi da prodaje mućkove i da - svakom ko se drzne da joj to saspe u lice - spočitne dedina, očeva i majčina moralna nepočinstva. Zbog toga, međutim, ne treba padati u moralnu paniku, ljudska je priroda - kako videsmo - takva, ista i u Tibingenu i u Donjem Pičkovcu, samo što su u Tibingenu, za razliku od našeg prestonog Pičkovca, smislili sistem koji sprečava iznošenje mučkova na pijacu.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: