Hoće li policija štititi samo moćnike ili sve nas?

Piše: Sanja Modrić, kolumna za Novi list

Policija je zauzela novi kurs. Svako malo netko završi iza rešetaka jer je prijetio političarima ili važnim figurama iz javnog života. Sada već šest privođenja, uglavnom kombiniranih s pritvorom.

Prvo slučaj Kostelić. Onda neki Hrvat iz Austrije zbog viralne prijetnje Plenkoviću da će ga »upucati«. Zatim u Dubrovniku Riječanin koji je premijeru poručio da će likvidirati i njega i Vladu. Pa ratni vojni invalid jer je na Fejsbuku prenio tuđe uvredljive komentare na Plenkovićev račun. Potom 70-godišnjak u Tisnom jer je biskupu Košiću pisao da će zaklati i njega i »sve takve idiote«. I još jedan zbog krvoločnog komentara na fejsu na račun Hasanbegovića, Stiera i Brune Esih.

Ta serija hapšenja »zbog riječi« u velikom dijelu javnosti već izaziva asocijacije na bivši režim i verbalni delikt. Policiju se naziva milicijom. Na mrežama se raspravlja postaje li ovo policijska država i hoće li građani morati držati jezik za zubima ako se zbog galame ide u bajbok. Tome se priključio i SDP-ovac Gordan Maras da bi optužio vlast za represiju protiv slobode govora

– Ljudi svašta napišu u trenutku ljutnje, ali to ne znači da bi to i napravili – izjasnio se Maras te poručio da strahovlada u Hrvatskoj ipak neće proći.

Šteta što jedan od najpoznatijih zastupnika opozicije ne može prevladati inferiorni poriv da apriorno bude protiv bilo čega što se događa pod kapom vlasti. Umjesto toljagom po svemu iza čega stoji politička konkurencija, bilo bi puno svrsishodnije i zrelije kompletno sagledati o čemu je tu riječ i onda izaći s idejama kako toj stvari pristupiti korektnije i bolje. Takvo odgovorno ponašanje i među biračima bi se bolje honoriralo nego populističko podilaženje niskim čaršijskim strastima.

Prvo što bih u tom smislu očekivala od ozbiljne opozicije jest da ne brani ničije »pravo« na prijetnje rezanjem vratova, lomljenjem kostiju i zatiranjem sjemena. Kritika je jedno, a poziv na nasilje i ubojstvo nešto sasvim drugo. To nije sloboda govora. Načelno je opravdano da policija zaustavi te koji to čine.

Supruga jednog od privedenih kaže u kameru kako njen muž ne bi ni mrava zgazio, samo, eto, žestoko bjesni kad je bijesan. Može to biti istina, ali ne možeš znati tko od tih koji se groze da bi »ubili« i »zaklali« imaju samo pogani jezik.

Ali problema u postupanjima koja smo vidjeli ima pa ministra unutarnjih poslova Božinovića i ravnatelja Policije treba upozoriti. Prvo, policajci u cijeloj zemlji moraju u ovakvim situacijama djelovati po ujednačenim procedurama i striktnim kriterijima, kao dobro obučeni mehanizam, a ne kako im se gdje svidi. Drugo, i najžešća kritika mora uvijek biti slobodna, prijetnja nikad ne. I treće, jednaku zaštitu moraju uživati svi građani, a ne samo moćnici, kao u ovim našim slučajevima.

Na Fejsu sam u ovih desetak mjeseci blokirala točno 22 nepoznate osobe zbog najstrašnijih javnih uvreda, prijetnji smrću, pa čak i prijetnji mojoj djeci. Povod – moji tekstovi. Nikad me zbog toga nije kontaktirala policija. Glasnovića, Mamića i Košića nisu vodili u Remetinec kad su ružili i prijetili gdje su stigli. Ajmo, dakle, nasilnici trebaju biti zaustavljeni, ali mjera mora biti ista, uvijek i prema svima.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: