Iz Štrajkačkog odbora Fijata izbačen predsednik Nezavisnosti

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija nastavili su štrajk, a iz Štrajkačkog odbora isključen je predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić, potvrdio je predsednik granskog sindikata industrije energije i rudastva Nezavisnost Milorad Panović.

Razlog ovakve odluke je to što je Nezavisnost protiv zamrzavanja štrajka, navode u tom sindikatu.

Podsetimo, pošto su radnici prve smene većinom glasova odlučili da prihvate ponudu Vlade Srbije da u petak počnu proizvodnju, kako bi istog dana počeli i pregovori sa rukovodstvom Fijata, radnici druge smene su jednoglasno odbili taj predlog i glasali za nastavak štrajka.

Panović dodaje da se čeka odluka razgovora prve i druge smene, jer su naglašava jedino radnici ti koji konačnu odluku mogu da donesu, a ne Štrajkački odbor. On navodi da je predsednik njihovog sindikata morao da se vrati na svoje radno mesto i da na radnom mestu nastavi štrajk.

"Štrajkački odbor je izbacio predstavnika sindikata Nezavisnost, čitava prva smena se pobunila protiv takve odluke i situacija je prilično konfuzna. Ne znamo kako će se sve ovo završiti, ono za šta smo se mi zalagali palo je u vodu", objašnjava on.

Dodaje da su oni za to da Fijat ostane u Srbiji i da se odmah sedne za pregovarački sto.

"Mi smo za to da se poštuju zakoni ove zemlje, dokle ćemo mi u Srbiji biti toliki mazohisti da plaćamo stranim belosvetskim privrednicima da nas bičuju, da nas ponižavaju, a da im mi za to dajemo ogromne pare", pita se Panović.

Štrajkački odbor je i pre izbacivanja sindikalca iz Nezavisnoti, tvrdi Panović, redovno bio na "vrućoj telefonskoj liniji" sa ministrom za privredu, sa premijerom i predsednikom države.

Podseća da njihov sindikat nije ni poveo štrajk u abrici Fijat Krajsler automobili, već Samostalni sinidkat Srbije, a da im se sindikat Nezavisnost pridružio, pružajući podršku kolegama u opravdanim zahtevima.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: