Jačanje dinara odgovara građanima, ali privreda trpi, ovakav kurs može da ima i negativne posledice

Nacionalna valuta već duže od nedelju dana na veoma visokom nivou. Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je razlog za to dobar privredni ambijent. Ekonomisti, pak, smatraju da ovakav kurs može da ima i negativne posledice.

Dinar u poslednjih nekoliko meseci konstantno jača, a u poslednjih nedelju dana je to posebno primetno. Pre pet meseci, 13. februara, evro je po srednjem kursu bio 124.02 dinara, što je ujedno i najslabiji dan domaće valute u istoriji. Ako sada odete u menjačnicu dobićete između 119 i 120 dinara za evro.

I dok u Narodnoj banci jačanje domaće valute objašnjavaju rastom kreditiranja, većom kupovinom deviza i povećanjem izvoza, ekonomisti smatraju da jačanje dinara nema stvarno opravdanje.

"Dinar ne bi trebalo da jača u odnosu na svetske valute. Mi moramo da razumemo da jačanje dinara u odnosu na druge valute može biti dopušteno samo ukoliko prethodno imate ozbiljan rast produktivnosti rada i izvoza, dakle bitan rast konkurentnosti domaće privrede", navodi Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Najviše će upravo da trpi domaća privreda, odnosno izvoznici, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković:

"Izvoznici će dobiti mnogo manje dinara. Oni svoje troškove podmiruju u dinarima, i eventualno profite ostvarauju u dinarima. Osnovna poruka poslodavaca je: pokušajte da kurs dinara bude što stabilniji".

Trenutni kurs, doduše samo kratkoročno, najviše odgovara građanima.

"Raste kupovna moć plata i drugih dohodaka koji ostvaruju građani. Plate merene u evrima sad su veće nego što su bile ranije. Smanjuju se troškovi za one građane i preduzeća koji imaju kredite indeksirane u evrima i nekoj drugoj stranoj valuti. Negativne efekte smo već spomenuli. Mogu da utiču na smanjivanje izvoza i povećanje uvoza. Možda građani ne razmišljaju o tome, ali kranja ekonomska posledica toga je da pada zaposlenost u privredi Srbije", ističe Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Sagovornici ocenuju da je dinar trenutno precenjen, međutim guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković predviđa da evro neće ići preko 122 dinara do kraja godine.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: