Janković: Vlast u Srbiji negira genocid u Srebrenici

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je za list Danas da će ići na komemorativni skup u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice 11. jula. Ocenio je da Srbija i srpski narod nisu krivi za genocid, ali da "pojedinci imaju manju ili veću odgovornost za njega".

“Naša Narodna skupština Deklaracijom iz 2010. godine konstatovala je da 'najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde', a tom presudom zločin u Srebrenici prethodno je kvalifikovan kao genocid. Srbija nije oglašena krivom, ali je konstatovano da nije učinila sve što je bilo moguće da ga spreči. Poricanje toga negiranje je presuda međunarodnih sudova kojima snagu priznaje naš Ustav, kao i stavova Narodne skuštine Srbije”, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, sa svim tim garancijama vladavine prava, sa tragedijom žrrava i bolom njihovih porodica, pa i našom potrebom da prihvatimo i prevaziđemo, “neroradikali na vlasti glatko brišu pod”. Smatra da vlast u Srbiji, poricanjem srebreničkog genocida, građane "namerno drži zakopane u prošlosti".

"Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom i stojao ispred džipa na kojem je na mrtvačkoj glavi šlem mirovnjaka UN", upitao je Janković.

On je kazao da sve to predstavlja veliku štetu po javni interes građana Srbije.

"Uprkos onome što su naučili da pričaju pred stranim diplomatama i medijima, oni i dalje proizvode konflikt koji im je najbolja odbrana od njihove nesposobnosti da zemlju vode ka prosperitetu", kazao je Janković.

"Nema iskrenog sučeljavanja i prevazilaženja posledica rata sve dok naše zemlje vode oni koji su nas u rat uveli ili njihova politička deca", kazao je Janković.

Janković je ponovio da će ići na komemorativni skup u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice 11. jula.

"Ovo je prvi put da sam pozvan i prvi put ću i otići", kazao je on.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: