Kako su naprednjaci dobili tajne podatke o Zoranu Živkoviću?

Korišćenje tajnih, ličnih podataka u svrhu političkih obračuna - postala je praksa u političkom životu Srbije. Ovoga puta, poslanik SNS-a Aleksandar Martinović želeo je da diskredituje poslanika Zorana Živkovića, iznošenjem podataka iz njegovog vojnog dosijea.

Kako je moguće da su Martinoviću ti podaci stigli, kako je sam rekao, direktno iz vojnog odseka u Nišu, ako je reč o dokumentima čiju tajnost štiti zakon?

Po članu 103 Ustava Srbije, narodni poslanik ne može zbog onoga što izgovori biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost. Tako je 28. juna šef naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović čitavoj javnosti obznanio podatke iz vojnog dosijea poslanika Zorana Živkovića.

"Regrutovan 25. decembra 1978. godine. Sposobnost, kaže nesposoban -1. Po tadašnjim vojnim propisima to je, citiram, značilo: stanje najtežih poremećaj funkcija...", rekao je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS.

Ono što je poslanike SNS-a nasmejalo, uživo nije nimalo smešno. Na otpustnoj listi iz 1983. godine Zorana Živkovića piše da ga je na pešačkom prelazu udario auto i naneo mu teške telesne povrede.

Prelom potkolenice pratile su dodatne komplikacije, infekcija kostiju, ugradnja pločica i šrafova u nogu, pa je prvi put prohodao skoro dve godine kasnije. Za to vreme bio je vojni obveznik, privremeno nesposoban za vojsku.

"1987. sam ponovo pozvan na regrutaciju da se utvrdi da li sam sposoban, ali se taj osteomelitis nalazi na spisku neizlečivih bolesti i ko to nažalost ima nije sposoban za služenje vojnog roka", rekao je Zoran Živković, lider Nove stranke.

Njegov zdravstveni problem nije prvi put tema u Skupštini. Zato je prošle godine tražio da mu dostave njegov vojni dosije, da bi mogao da ga pokaže, ali je takav zahtev Ministarstvo odbrane, zbog zaštite tajnosti podataka, odbilo.

"Samo ja mogu da imam uvid u taj dosije. Ja ni dan danas nisam dobio sve detalje svog dosijea, iako naravno znam šta tamo piše, ali ih nisam dobio u štampanoj formi", kaže Živković.

Zato su ga sada dobili naprednjaci, ali kako - tu i sami imaju dve verzije.

"Isti taj koji je iz Vrbasa pozvao Zorana Živkovića, pozvao je i nas i dao nam te podatke koji su izneti juče, a koje možete pronaći u štampi od pre dve godine", kaže Vladimir Orlić, poslanik SNS.

"Mene su baš sad zvali i poslali mi faksom iz vojnog odseka Niš", rekao je Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

Istragom koju je naredio poverenik Rodoljub Šabić želi da sazna ko je iz baze koju kontroliše Ministarstvo odbrane dao podatke jednom poslaniku, a ko iz MUP-a podatke oružnog lista Živkovića, jer je poslanik SNS-a i njih imao.

"Ovde je reč o podacima o ličnosti i Zakon je tu jasan. Ti podaci, bez obzira da li su klasifikovani nekim stepenom tajnosti ili ne, kada ih obrađuju državni organi, u svrhu utvrđenu zakonom, mogu da se koriste samo u te svrhe, ne u druge. Upotreba ili stavljanje na raspolaganje trećim licima je, ne samo prekršaj, već i krivično delo", kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Za koje se, po članu 146 Krivičnog zakonika, ide i u zatvor.

Dan pre nego što će postati ministar za rad, Zoran Đorđević, tada u funkciji ministra odbrane, formirao je komisiju koja treba da ispita da li je bilo zloupotrebe podataka iz vojne evidencije za poslanika Zorana Živkovića, što praktično znači da je "slučaj Živković" u rukama Aleksandra Vulina.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: