Kolinda se grli s Trumpom, a novac tražimo od EU

PONEDJELJAK

»Glupan« i »Lopov«

Sasuo mu je pred cijelim svijetom da zlotvor i kokošar, šarlatan i spletkaroš. Jebivjetar. Dno dna, čista nula. Sam po sebi sramotan. Čašćavanje je trajalo danima i unedogled. Nepouzdan i prevrtljivac, neradnik, uhljeb, tip za koga se može reći samo sve najgore.

– Ne postoji tako loša osoba u hrvatskoj politici kao što je on. Manipulator je on i špekulant. Prostituirao se u Milanu, kao savjetnik u konzulatu Republike Hrvatske. Zajedno sa svojom ekipom, sada je lažirao je izbore.

A tužitelj mu ni pretke nije ostavio na miru: to je loza ubojica, kaže, samo porodično ime im sve govori. – Što me gledaš, budalo, majmune glupi, pederčino – dreknuo je na njega na sučeljavanju.

Progutavši kanalizaciju uvreda, osramoćeni je najavio da će prostaka tužiti. Bacio mu je u lice podatke o stotinama javnih i privatnih poduzeća kojima je, bijegom u predstečajnu nagodbu, lopovski oteo milijune da im ih nikad ne vrati. – Sve su mu firme propale – zavapio je prema publici.

Prvi je Željko Kerum, predsjednik je Hrvatske »građanske« stranke, koji je htio biti gradonačelnik Splita, ali je izgubio. Drugi je pobjednik, HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara. – Neću čestitati nuli od čovjeka – zatefterio je Kerum nakon što su mu propale optužbe da su mu HDZ i Opara ukrali izbore. Međutim, HDZ i Kerumova stranka HGS nakon svega su dogovorili koaliciju i u gradu Splitu, i u županiji.

Kerum je promijenio ploču, poziva se na »interese građana«. – Sve što je bilo u kampanji treba zaboraviti, moramo surađivati – gospodski je izjavio nekidan. – Nije riječ o trgovačkom sporazumu nego o programskoj platformi – objavili su Oparini iz HDZ-a.

Malo je već dosadno govoriti o moralu u hrvatskoj politici, ali nemaš kud. Blago Splitu i Dalmaciji, ruke su jedan drugome stisnuli »Glupan« i »Lopov«, sada će imati stabilnost.

UTORAK

Sanader krunu ne skida ni danas

Dok mu se sudi i sudi za ratno profiterstvo i glomaznu  korupciju, Ivi Sanaderu je izašla knjiga. Treba je vidjeti u cjelosti, ali kroz nekoliko poglavlja koja je objavio izdavač, Večernji list,  bivši HDZ-ov premijer izgleda kao tipična žrtva narcističkog poremećaja koji se naziva Hubrisovim sindromom. U Sanaderovoj verziji, svi njegovi potezi u vrhu politike i vlasti bili su proročanski, reformatorski, demokratski, čisti ko suza, a motivi, razumije se, domoljubni.

Premda se i sam zalagao za arbitražni postupak, sada tvrdi da je 2009. onako dramatično otišao s položaja jer nije htio dati Slovencima ni pedalj hrvatske zemlje. Generalno, nigdje kod njega zaloma, krive procjene, pogreške, ni štete koja bi zbog toga eventualno nastala. S obzirom na poznate činjenice, pomak od realnosti na en-tu.

No, kad se sjetimo Hubrisa, tako ružičasta autobiografija sjeda na mjesto i dobiva svoj rezon i svoje zato.

Hubrisov sindrom opisali su ne samo psiholozi, nego i znanstvenici koji proučavaju mozak. Riječ je o mentalnoj, ali i neurološkoj devijaciji, koju izaziva konzumacija velike moći. Stanje uključuje bolesno samoprecjenjivanje, napuhani ego koji ne podnosi prigovor, aroganciju, autoglorifikaciju, prezir prema drugima, bezobzirnost, odsustvo empatije i sklonost destruktivnim postupcima koji ne pitaju za posljedice i cijenu.

»Hervisovci« pokazuju opasan gubitak veze sa stvarnošću. Govore kao mesije, sebe doživljavaju kao božanstva. Čak umisle (citiram) da su i seksualno neodoljivi. Njihov teren su visoka politika i druge pozicije neobuzdane moći koja donosi visoki status, slavu i novac. Od 14 simptoma Hervisa, 7 su istodobno i simptomi narcizma. Podliježu oni koji ne znaju ostati nogama na zemlji i, kako kaže jedan članak, »ostaviti prokletu krunu u garaži«.

Sanader je, kako vidimo, ne skida ni danas.

SRIJEDA

Plenković ne čuje, ministrica Divjak ne vidi

Dijana Vican, voditeljica povjerenstva za reformu obrazovanja, ulupala je šest mjeseci na Akcijski plan za kurikularnu reformu, a rezultati pokazuju nevjerojatan prezir prema smjernicama koje je odredio Sabor. Novinarka portala Srednja.hr bacila se na obiman posao da bi utvrdila kako je iz Akcijskog plana potpuno nestalo 11 ciljeva saborske Strategije obrazovanja i 129 mjera među kojima i one koje bi u školi trebale pomoći djeci romske manjine i djeci s poteškoćama u razvoju.

Nakon zatvorenog sastanka što su ga premijer i HNS-ova ministrica Blaženka Divjak održali s Povjerenstvom gospođe Vican, a s koga je priopćeno da će propusti biti ispravljeni za dva mjeseca, premijera su u srijedu s tim dočekali novinari. Dijana Vican, naime, ostaje na položaju, a Andrej Plenković, koji joj je osobno povjerio tu važnu društvenu dužnost, izrazio joj je, i nakon njezinog podbačaja, svoju svesrdnu podršku.

Pa tko je onda odgovoran za distorziju saborske Strategije u Akcijskom planu, pitali su izvjestitelji premijera. No, umjesto da kaže što ga pitaju, on je nonšalantno pribjegao poznatoj taktici zaobilaženja odgovora kako bi problem umanjio, a javnosti prodao rog za svijeću. S dosjetkom kako je »mistiku potrebno demistificirati«, Plenković je uzeo nabrajati formalne stepenice kojima se dolazi do provedbenih dokumenta za reformu. Eskivaža, naravno, da se zataška uloga Dijane Vican i sljedeće pitanje: Zašto je nije smijenio?

Slično kao premijer komentirala je sastanak i ministrica Divjak. Dovedena kao HNS-ov deus ex machina, koji će kroz  Vladu imperativno srediti pitanje kurukularne reforme, ona je novinarima izjavila kako »bez daljnjega« slijede neophodne intervencije u Akcijski plan koga potpisuje Dijana Vican, ali da ona »ne zna« tko je za sve te flagrantne i očito namjerne propuste kriv.

Premijer ne čuje, ministrica ne vidi, Dijana Vican ostaje. Perspektive sjajne, nema što.

ČETVRTAK

Bruxelles ili Bijela kuća?

Nakon Brexita i jačanja proeuropskog savezništva između Njemačke i Francuske, Angele Merkel i Emannuela Macrona, Donald Trump buši EU gdje stigne, a Kolinda mu u tome oduševljeno sekundira.

Trump je u četvrtak bio specijalni gost na sastanku 'Inicijative tri mora' u Varšavi, u kojoj kolo vode euroskeptične vlade Poljske i Mađarske, i razgovarao je i sa šeficom hrvatske države. Osim stava predsjednika SAD-a i slovenskog zeta da je »arbitraža bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije«, te fraza o odličnim odnosima dviju država, ovacije ekipe s Pantovčaka izazvale su i njegove pohvale za LNG terminal na Krku.

– Imate za LNG stopostotnu podršku Amerike – zavjetovao se Trump Kolindi tako da ga jako dobro čuje i Putin.

Krasno je to. Hrvatska treba graditi infrastrukturu, a u tome bi bila korisna i asistencije eventualnih ulagača iz Trumpovog SAD-a. No, agenda Trumpove politike, kao što valjda već svi na svijetu znaju i razumiju, je slabljenje i daljnja dezintegracija EU, miniranje svakog oblika suradnje Bruxellesa s Rusijom i guranje što više američkih proizvoda i usluga u Europu.

– Mi proizvodimo najbolju opremu, u to SAD ulaže milijarde, što god vam treba, samo me nazovite – preporučio je zemljama Inicijative Trump.

Što se tiče LNG-a i svega ostaloga, možemo se, dakle, obratiti njemu. Ako imamo dosta novca da to platimo. No dok se Kolinda grli s Trumpom i, kao predsjednica države članice EU, otvoreno se opredjeljuje za strateško savezništvo sa Washingtonom, trebalo bi je podsjetiti da je ne samo »podršku«, nego veliki novac za LNG terminal Hrvatskoj već odobrila EU. Radi se, za početak, već o 101,4 milijuna bespovratnih eura.

PETAK

Kako HRT arči novac građana

HRT odavna se ne da gledati ni slušati, sreća da ima drugih. Ali za HRT moramo davati apanažu, takav je zakon. Ok, misliš, valjda će se ova zemlja jednom normalizirati, pa hajde, društvu je potreban medijski javni servis.

No na HRT-u nije skandalozan samo program, nego i baratanje novcem koji im velikim dijelom daje moja/naša pretplata. Na HRT-u raspisuju javne natječaje za otkup medijskih sadržaja vanjskih producentskih kuća – kobajagi po zakonu – ali prije nego što rokovi isteknu, oni ispod žita već sklope ugovore.

U zakulisnim izvansudskim nagodbama odobravaju pojedinim osobama neumjesno veliki novac na teret HRT-a. Jedan je čak dobio odštetu zbog navodne »diskriminacije po političkoj osnovi«. A osobe iz vrha HRT-a sebi povećavaju prihode  obilatim aneksima ugovora.

To je samo dio prijave poslane DORH-u za 2016. godinu. O tome ide i rasprava u Saboru. Suučesnici, koji postavljaju kadrove na HRT-u, imaju se priliku nevino zgražati.

Sanja Modrić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: