Kontramesija

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Ne znam da li ste primetili da je drekavce, dvoglavu telad i proplakale ikone ovoga leta i u najtvrdokornijim tabloidima prekrio medijski mrak, ali ne trčite pred rudu, ne odajte se preteranom pesimizmu... to samo znači da su pomenuta divna stvorenja u svom dijalektičkom razvoju iz faze nenaučne fantastike prešla u fazu materijalizacije i da se sada - kao što smo se nekada mi smejali čitajući o njihovim dogodovštinama - ona grohotom smeju čitajući naša smatranja o pravcima razvoja projekta dečemerizacije Srbije.

Kad smo već započeli u duhu Edvarda Kardelja, red je da u tom duhu i nastavimo. Vidim da mi podfamozni komentatorluk (svih boja) zamera kritizerstvo, leva skretanja, a naročito bezidejnost. Ko biva... Samo zakeram, pljujem, tražim dlake u jajetu, a ne "nudim" nikakva "rešenja", znate priču... Da li stvar baš tako stoji? Neće biti. Kad god "ponudim" neko "rešenje", kad god natuknem nešto o preduslovima za "rešavanje problema", prvosrbijanski komentatori zagraje da sam udario na srpske "svetinje" i identitet, a drugosrbijanski da sam revizionista koji je prodao dušu Vučiću.

Tako će biti i ovoga puta. Kažem li: hoćete li napredak, prestanite da čekate Mesiju, veleposednika neočekivane sile koja se pojavljuje niotkuda i rešava stvar, drugosrbijanci će mi skresati u brk - ko, bre, čeka Mesiju - pu, pu, pu, daleko bilo - Mesiju čeka Srbija brašna i zejtina, dočim mi, Evropejci, to jest Srbija gambora i vina, čekamo snažnu ličnost, demokratu koji će upristojiti Srbiju i uvesti vladavinu zakona.

A evo kako to moja malenkost tumači. Tačno je, dame i gospodo, da vi ne čekate Mesiju, vi čekate Kontramesiju koji će - a da vi pritom dupetom ne mrdnete - raditi u dlaku isto što i mesije starog kova, samo što će to raditi uz manje buke i besa i što će umesto brašnom i zejtinom vaše glasove kupovati gamborima i vinom.

Kao i vaša braća prvosrbijanci, i vi ste se drugosrbijanci uživeli u udobnu (nije to apsurd) ulogu žrtve, s tim što prvosrbijanci jadikuju nad zaklanošću i bombardovanošću, a vi zato što Vučić ruši Savamalu i ne da vam dođete do reči. Pa šta da radimo, šta da radimo - bezbeli će zagrajati drugosrbijanci? Evo, sad ću vam "ponuditi" ideju. Organizujte se, udružite se u stvarnu opoziciju, napravite, kao Vaktile Albanci na Kosovu, alternativnu državu - onakvu kakva mislite da cela Srbija treba da bude - jer ako se ne organizujete dok ste opozicija, nad vašim će lamentima lebdeti senka osnovane sumnje da nećete biti u stanju da državu organizujete ni kada pre ili kasnije dopadne vaših šaka. A pre nego što pristupite poslu - ako mu ikad pristupite - pročitajte u jučerašnjem Danasu intervju sa Dubravkom Stojanović da biste stekli uvid u razmere (i razloge) ovdašnje mitološke očemerenosti, koja je - a ne Vučić - stvarni neprijatelj bilo kakvog napretka Srbije.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: