Ljetna sezona kadriranja

Način na koji HDZ kadrira ovih dana, nezabilježen je. Smjene u MUP-u, NO-u HRT-a, promjena zakona kojom će se smijeniti neovisna pravobraniteljica za djecu, najave izbora novih direktora javnih poduzeća – klasična HDZ-ova metla, ali i dokaz da premijer Andrej Plenković sebe vidi čvrsto u sedlu za preostale tri i pol godine mandata.

To je možda u javnosti manje poznato, ali u cijelom nizu državnih poduzeća i agencija, pa čak i ministarstava na nižim razinama još sjede ljudi iz Milanovićeve ere. Orešković ih nije stigao promijeniti, Plenković je prvo imao krizu vlasti s Mostom, pa isto nije stigao, ali sada slijedi dugo toplo ljeto u kojoj »kadrovske komisije« HDZ-a i, ne zaboravimo HNS-a, imaju zadatak iskadrovirati cijeli niz tvrtki, pa među ostalima i Jadroliniju i brojne druge. Neki mediji pišu o tome kako političari, bar oni iz Sabora, sada kreću na 64 dana (!) dug godišnji odmor, ali neće svi spavati, barem ne vladajući. HDZ će se napokon dokopati blaga, u ljetnoj piratskoj akciji bit će osmišljena kompletna kadrovska križaljka na svim razinama.

Pritom, slučaj Nadzornog odbora HRT-a je sramota za sebe. Fini HDZ-ovci na čelu s Anjom Šovagović Despot nisu im bili dovoljno dobri, nego su ih brzopotezno smijenili kad su upozorili na moguću korupciju i kriminal u nabavi audiovizualnih djela neovisnih proizvođača, te zbog izvansudskih nagodbi i neučinkovite jabvne nabave. Nisu ih ni pozvali da se brane, pa je tako Šovagović Despot od moguće ministrice kulture u HDZ-ovoj vladi postala persona non grata, šef Odbora za medije, njezin stranački kolega Jasen Mesić, poručio je da nemaju pojma što rade i da se petljaju u tuđi posao, pa ih je Odbor za medije ubrzo zbrisao. Petljaju se u tuđi posao jer nadziru rad javne televizije i moguće nezakonitosti prijavljuju DORH-u? A čiji bi posao trebala biti prijava DORH-u, možda središnjice HDZ-a?! Mesić bi pravna pitanja rješavao u stranačkoj centrali, valjda se o tome radi, samo kako bi neki ostali vječno zaštićeni.

I na koncu, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Ne samo da će je HDZ smijeniti nego i promijeniti zakon, nakon kojega to više neće biti neovisna institucija, a sve kako bi mogli iskadrovirati novo ime na čelu te institucije. Uostalom, njoj je ministrica Nada Murganić jasno rekla da više nema što tu raditi jer je izabrana za Milanovićeve ere i, otprilike, što sad gnjavi kad i sama zna da mora otići. Više se i ne krije politiziranje pri imenovanjima, bahatost kreće na viši level.

Možda Plenković ni ne zna, ali upravo iz tog slučaja proizašao mu je još jedan novi problem – istražno povjerenstvo za Agrokor. SDP je zaštitu insitucije pravobraniteljice izabrao kao sredstvo ultimatuma za istragu Agrokora u Saboru, a onda je prisnažio i s ustavnim sucima. Bez obzira na napise Nacionala, mogli su proći bez nove epizode slučaja Marić, ali oni su zapeli za rušenje pravobraniteljice, pa su sada dobili novu istragu oko Agrokora. Valjda se HDZ drži one stare sovjetske da je kadrovska politika ipak najvažnija politika. Za tu cijenu sve treba žrtvovati.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: