Marić je Plenkoviću Todorić, a ne Mamić

Jedan dan hrvatske demokreauture počinje otprilike ovako: Oporbeni ranoranioci otiđu na kiosk i u novinama pročitaju ono što cijela Hrvatska zna: da je ministar financija Zdravko Marić znao kakvo je pravo stanje u Agrokoru, a unatoč tome odriješio je Gazdi državnu kesu za još 48,3 milijuna eura. Onda oporba otrči u Sabor i zatraži stanku od 10 minuta kako bi i ostali mogli pročitati fotokopirani tekst iz Nacionala te potom sa saborske granice zagrme da Marić laže te traže da Plenković njega i Dalićku smijeni.

Zašto bi Plenković sada nekoga smijenio kada je prije dva mjeseca isti zahtjev odbio žrtvujući pritom vlastitu vladu? To Davoru Bernardiću i njegovom trbuhozborcu Gordanu Marasu ne pada na pamet, jer o tome jutarnji tisak ne piše. Baš kao što im nitko od njihovih savjetnika i PR-ovaca nije šapnuo kako bi meta trebao biti Plenković a ne Marić, jer nakon takvog čina svi bivši, sadašnji i budući ministrovi grijesi nisu njegovi, već isključivo premijerovi.

Dakle, nije Zdravko Marić lagao naciji o stanju u Agrokoru, već Andrej Plenković, nije Marić Todoriću dao 378 milijuna kuna, već Plenković, nije ministar taj koji je prečuo da porezni nadzor nije ušao u Agrokor d.d. niti jednom u 10 godina, već premijer. Ne štiti Marić »Agrokor«, ne pogoduje Todoriću, ne radi sve što od njega Gazda zatraži i ne laže naciju, već Plenković. Ministar financija u tome je samo logistička i tehnička pomoć predsjedniku Vlade.

Ono što saborski zastupnici nisu stigli pročitati i čuti u medijima, a trebali su, tiče se pravosuđa. Svoje iznuđeno odustajanje od funkcije predsjednika Vrhovnog suda Ivan Turudić obrazložio je njegovom javnom diskreditacijom zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem kojem se sudi i protiv kojeg je Uskok jučer digao još jednu optužnicu zbog sumnji u više kaznenih djela. Prije toga novinari su saznali kako je suprug općinske državne odvjetnice iz Osijeka Ivane Kolesarić, koja istražuje je li Luka Modrić lažno svjedočio u procesu Mamiću, ničim izazvan imenovan novim disciplinskim sucem Hrvatskog nogometnog saveza koji ga za to i plaća.

Mamić je ne samo ozbiljan pravosudni, već i politički problem u ovoj državi. Stoga je nekada njemu bliska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto Turudića predložila Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda. I tu je kvaka koju, zauzeta Marićem, oporba nije stigla pročitati u Jutarnjem koji tvrdi da je Sessi pripalo pola milijuna kuna od prodaje nekretnine koju je Ured za imovinsko-pravne poslove RH 2000. godine procijenio na 11,5 tisuća kuna, a Ivica Todorić za istu isplatio dva milijuna kuna!

I sada bismo trebali povjerovati da je sve to medijska reciklaža, a nikako da se Plenkovićev HDZ izborom Onog Koji Odlučuje O Pravomoćnosti Presuda opredijelio za Todorića žrtvujući Mamića.

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: