MMF: Plate i penzije i dalje opterećuju budžet Srbije

Šef misije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf ocenio je da su Vlada i Narodna banka postigli dramatično jačanje ekonomske situacije u zemlji. Upozorava, međutim, da su potrebne dalje reforme javnog sektora, veće kapitalne investicije, te da plate i penzije još opterećuju republički budžet. Novi aranžman, kako je rekao, nije bio tema sedme revizije.

Ruf je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, podsetio da je Srbija pre na početku trogodišnje stend-baj aranžmana sa MMF-om bila opterećena sa pet godina stagnacije privrednog rasta, neodrživom fiskalnom pozicijom i problematičnim kreditima u bankama.Sada je, kako kaže, došlo do preokreta i u 2017. godini očekuje se privredni rast od tri odsto, deficit je revidiran naniže na 1,1 odsto BDP-a, dok javni dug para brže nego što je bilo očekivano.

Podsetio i da je uprkos značajnim smanjenjima broja radnika u javnom sektoru, došlo do pada nezaposlenosti i porasta opšte zaposlenosti, kao i da je došlo do napretka u rešavanju problema nenaplativih kredita.

Srpska ekonomija, međutim, i dalje pati od ozbiljne ranjivosti i strukturnih slabosti, rekao je Ruf i poručio da MMF ohrabruje Vladu da nastavi sa naporima u rešavanju problema. Skrenuo je pažnju na reformu državne uprave, pružanje javnih sektora i reforme u javnim preduzećima.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: