Naivna je zabluda da nam je Njemačka prijatelj

Tomislav Jakić, vanjskopolitički analitičar, novinar i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića gostovao je u Novom danu.

Njemačka se smatrala najbližim saveznikom Hrvatske, što se dogodilo u odnosima dviju zemalja?

Mislim da se ništa nije dogodilo osim što je RH sama talac legende o tome da u politici postoje tradicionalni prijatelji i tradicionalni neprijatelji. U međunarodnoj politici danas se države ponašanju polazeći isključivo od svojih interesa. Ako očekujete da je Njemačka iracionalni prijatelj, to je jedna naivna zabluda. Njemačka gleda svoje interese, kao što bi Hrvatska trebala gledati svoje interese.

Kada je u pitanju arbitražni proces - je li Hrvatska dovoljno dobro zastupala svoje interese?

RH je, bojim se, propustila priliku da svim članicama Unije na svim razinam jasno da do znaja i objasni svoju poziciju, a to je da je proces arbitraže kontaminiran, to je činjenica i za to postoje dokazi. Hrvatska je to objavila, Sabor je donio odluku o izlasku iz arbitraže, ali se ne sjećam da se išlo u jednu širu diplomasku akciju i prema potezima da predsjednik pošalje pismo svim predsjednicima EU zemalja, da premijer pošalje pismo svim premijerima, a ministar svim ministrima zemalja Unije, kojima bi se elaboriralo što se dogodilo i zašto se RH ponaša kako se ponaša.

Može li Hrvatska u ovom slučaju osloniti na SAD?

Kad je u pitanju je SAD, mislim da se nitko danas ne može osloniti na to što Trump mijenja svoja politička stajališta iz dana u dan. Američka politika tetura iz dana u dan, mijenja stajališta. Pogledajte samo odnose s Kinom. Ne mislim da je izričito stav da je to bilateralno pitanje, da je za RH, to je stav nećemo se miješati - riješavajte to kako znate.

Koliko je Slovenija spremnija se baviti se svojim interesima?

Slovenija ima bolju startnu poziciju koju joj je pribavila ustalom i Njemačka stavom da se RH mora pridržavati presude. Ja bih rekao da je to bilo jedno glasno priopćenje, jer je išlo iz Zagreba a ne iz Berlina. To govori da Njemačka nije htjela na velika zvona staviti tu distancu u odnosima dviju zemalja.

Slovenija će se nesumnjivo ponašati u stilu sve je na našoj strani, mi ništa nećemo mijenjati. Koliko će se RH moći ponašati isto, imati stav Sud za nas ne postoji? Ne kažem da moramo ići na bilo kakve kompromise, ali propustili smo šansu da pripremimo teren za naše objašenje o arbitraži.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: