Najdraži Tuđmanov tajkun

Ispod radara međusobnog optuživanja za veleizdaju zbog Savudrijske vale ostala je vijest da je na Županijskom sudu u Dubrovniku na tri godine i šest mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen Miroslav Kutle.

Najdraži Tuđmanov tajkun, kako mu se nekada tepalo, morat će vratiti i 5,1 milijun američkih dolara protupravno stečene imovinske koristi. Nije to jedino nedjelo za koje se Kutli sudilo i sudi, u posljednjem slučaju prošle godine državno odvjetništvo ga je optužilo da je iz svoje bivše tvrtke Dione fiktivnim ugovorima na ime pozajmica izvukao više od 120 milijuna kuna! S obzirom na to da je višemilijunske iznose izvlačio od 1994. do 1998. godine, zagrebački ŽDO ga osim za zlouporabe u gospodarskom poslovanju tereti i zbog ratnog profiterstva i nedjela iz pretvorbe i privatizacije.

Bez obzira što već dugo nije u Hrvatskoj i što se pritajio, bolji poznavatelji lika i djela tog favoriziranog HDZ-ovog tajkuna s početka 90-ih uvjereni su da još uvijek »Kutlina hobotnica mlati krakovima«. Bio je Kutle Todorić prije Todorića koji u to doba nije bio toliko eksponiran, a njegova »Globus grupa«, čiji je osnivač i predsjednik bio, u jednom je trenutku zapošljavala 10 tisuća ljudi.

Prvu kaznenu prijavu zagrebačka policija protiv Kutle je podnijela još 1993. godine za »slučaj Gradski podrum«, a kuriozitet je da je to učinio tadašnji šef metropolske policije Tomislav Karamarko, zbog čega je i pao u Tuđmanovu nemilost.

Kutle je često po nalogu i za račun tadašnjeg HDZ-ovog državnog vrha sumnjivim privatizacijskim aranžmanima stekao kontrolu nad više od stotinu tvrtki, koje je nesmetano upropaštavao isisavajući iz njih goleme količine novca. Iznosi se mjere u milijardama, stvarna šteta nikada neće biti utvrđena, presude su minimalne, a veliki broj njih padao je jer su, slučajno ili namjerno, »nestručno« napisane.

Osvajao je Kutle u interesu HDZ-a medije, zauvijek slomio Kulušićevu »Slobodnu Dalmaciju«. Kada je režim počeo gubiti podršku opljačkanog naroda, Kutlu su zahvatili sukobi između HDZ-ovih struja, a nakon smjene vlasti 2000. uslijedili su brojni istražni i sudski postupci.

Ostao je bez Slobodne, Tiska, Dione, Dalme, Jadrantekstila, Koteksa i mnogih drugih velikih poslovnih sustava koje u privatizaciji često nije ni platio, a njihovim je sredstvima kupovao druge tvrtke. Velike količine isisanog novca ostale su tako pod njegovom i kontrolom njegovih suradnika i partnera, s kojima je rado sklapao tajne poslovne dogovore.

Stoga ova presuda Kutli nakon dva desetljeća samo govori da se u Hrvatskoj zločin itekako isplati, te da nešto slično u Todorićevom slučaju možemo u najboljem slučaju očekivati 2037. godine! I da nam Slovenci i Srbi nisu baš za sve krivi.

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: