Nedopustivo je tražiti da se ukine medijska kuća

Predsjednik HND-a, Saša Leković, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao zahtjev arapskih zemalja koje od Katara zahtijevaju da Al Jazeera prestane s radom.

HND je izrazio potporu kolegama iz Al Jazeere. "Mi smo reagirali na ovaj zahtjev iz arapskih zemalja, jer je to čisti politički zahtjev, koji je protiv slobode medija, koji je štetan i nema veze sa stvarnom temom zbog koje je čitava priča počela i to je pritisak koji se ne smije dozvoliti", rekao je Leković. 

"Sasvim je druga stvar ako rade nešto što je protivno etičkim načelima, ali tražiti da se ukine medijska kuća, to je nedopustivo", dodao je.

Smatra da pritisak na Katar velikim dijelom u osnovi ima nešto potpuno drugo od onoga što se predstavlja kao glavna tema. "Ali to je stara tema oko Bliskog istoka, arapskih zemalja, SAD-a. Ovo je jedan od rezultata, ali zanimljivo je što se nikad u tim igrama nije dogodilo da netko traži da se ukine medijska kuća, koja nije mala i djeluje u cijelom svijetu", rekao je Leković, dodavši da bi bilo dobro da i sve druge medijske organizacije jednako reagiraju i osude ovaj zahtjev.

Podsjetimo, arapske države koje su prekinule veze s Katarom zbog navodne potpore te zemlje islamskim skupinama te zatopljivanja odnosa s Iranom, toj bi državi mogle uvesti dodatne sankcije s obzirom na to da krajnji rok za prihvaćanje njihovih zahtjeva istječe u nedjelju navečer. Radi se o Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

Katar, veliki regionalni rival Saudijske Arabije, implicitno je odbio postavljene zahtjeve, među kojima su zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama - koje Katar tvrdi da i ne postoje - ocijenivši ih maksimalističkim i štetnima za vlastiti suverenitet.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: