Nova stranka zatražila je hitnu smenu Aleksandra Vulina

Nova stranka zatražila je hitnu smenu donedavnog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina i njegovo trajno udaljenje sa javnih funkcija jer smatra da je najodgovorniji za okolnosti koje su dovele do ubistva tri žrtve porodičnog nasilja u poslednjih deset dana.

Da situacija bude gora, navodi se u saopštenju, ubistva su već evidentirani nasilnici počinili u državnim ustanovama socijalne zaštite u kojima je trebalo da žrtve budu najbezbednije.

"Ubijena je jedna majka kamenom pred svoje troje dece, a potom je druga majka izbodena nožem, a njeno petogodišnje dete udavljeno. Donedavni resorni ministar socijalne zaštite, a sada i odbrane, Aleksandar Vulin, svojim neradom, neznanjem i instrumentalizacijom ove najosetljivije oblasti, ostavio je sistem socijalne zaštite u teškom nemaru, što je nedopustivo i kada su u pitanju socijalna prava, a kamoli ljudski životi", navodi se u saopštenju.

Poslanici Nove stranke Marinika Tepić i Zoran Živković zatražili su od predsednice Vlade Ane Brnabić da hitno inicira smenu Vulina.

LSV: Ostavke ministara logičan čin

Nakon ubistva dve žene i deteta u centrima za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici, kao i ubistva žene i samoubistva u gerontološkom centru u Pančevu, ostavke ministara za socijalna pitanja, pravosuđe i unutrašnje poslove bile bi logičan čin, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Kako se navodi, to bi bio moralni čin zato što su institucije sistema trome, zato što nije učinjeno dovoljno da se one povežu, zato što se još ne primenjuju doneti zakoni, zato što kontrole nisu bile jače i zato što nije sprečeno da ljudi osuđeni za porodično nasilje ili nelegalno posedovanje oružja budu u prilici da priđu suprugama i deci.

LSV ističe da ova tri stravična zločina na najsuroviji način pokazuju da sistem ne funkcioniše, da imamo zakonsku regulativu koja se ne primenjuje u praksi i da ne postoji međusektorska saradnja.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: