Novi simboli Beograda su kancerogena parodija

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević izjavio je za “Novu ekonomiju” da je Beograd viđen kao plen i da političare nema ko da “udari po prstima“, da ih zaustavi.

Kovačević je ocenio da su tzv. Novi simboli Beograda “kancerogena parodija” koja svaku, kako se izrazio, svaku glupost koju pravi proglašava za novi simbol Beograda: “Beograd na vodi“, poslovno-stambene zgrade na kraju Ulice Kneza Miloša, razne tržne centre.

“Pri tome, delovi grada koji jesu stvarni simboli Beograda su ozbiljno ugroženi. Gradnja višespratnice na prostoru fabrike „Beko“ ispod Malog Kalemegdana, po visini koja je odobrena, može potpuno da zatvori Beogradsku tvrđavu sa Dunava. Dakle, putniku sa broda morate da objasnite da iza te buduće zgrade postoji istorijski grad. Izgradnjom 'Beograda na vodi' grad je potpuno zazidan, pa je problem i vizura sa leve obale Save. Zazidani grad postaje standardna sintagma”, upozorio je on.

Dodaje da su se i prethodne garniture “isticale sličnim glupostima, ne u tom obimu i ne tako drastično”.

“Nije se desila nikakva velika promena urbanističke politike, samo su gluposti otišle dublje, šire i dobile na intenzitetu. Kad pogledate Most na Adi, za koji se zna zašto je žičani, jer je tadašnji predsednik SANU Hajdin to sugerisao. Priča sa tržnim centrom u Rajićevoj počela je 1998, a sada je samo završnica”, podsetio je on.

Sagovornik Nove ekonomije ipak smatra da se Beograd u budućnosti neće prepoznavati po fontani na Slaviji, ”Beogradu na vodi“ i sličnim građevinama koje gradska uprava proglašava za nove simbole grada.

“Mislim da je vlast realno u problemu i prilično uplašena da ne izgubi izbore u Beogradu jer su shvatili da bi promena vlasti mogla da načne promene u celoj Srbiji”, ocenio je on.

Model Dubaija uvezen na malograđanski način

Kovačević smatra i da “Beograd na vodi” menja model grada i model urbanosti. “Uvozite model Dubaija na jedan malograđanski način. Problem je kulturološki profil vladajuće garniture koja u građenju 20-30 spratova na desnoj obali Save vidi napredak. Nisam siguran da je to samo finansijski interes, kao što mnogi tumače, plašim se da je reč o realnom nerazumevanju stvari”, ocenio je on,

Dodao je i da se prvo se desila zloupotreba urbanističke procedure, jer prostorni plan područja posebne namene (PPPPN) se po zakonu primenjuje za auto-puteve, hidroelektrane, vojne poligone i jako velike i krupne budžetske investicije od javnog interesa, a ne za privatne građevine.

Zatim, kako kaže, ugovor za gradnju ”Beograda na vodi“ do danas nije javno razjašnjen jer se engleska i srpska verzija ugovora razlikuju.

“Ugovor je potpisala Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva. Zanimljivo je da je ugovor potpisan u nedelju, te subote je premijer Vučić bio hiperaktivan, u ponedeljak takođe, a u nedelju mu izgleda nešto nije bilo dobro. Iskreno, voleo bih da ministarka Mihajlović jednog dana na sudu objašnjava šta je potpisala”, kaže Kovačević.

Kovačević je ocenio i da se Beograd stalno sapliće na Slaviji – ili ništa ne realizuje ili izvuče fontanu. “Tu imate dve teme koje su odvojive: jedna je fontana, a druga je muzička fontana. Emitovanjem stotinu puta 'Beograde, Beograde'... ne znam da li neko treba da nauči pesmu ili da poludi.”

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: