Poreska uprava blokirala račune Adrija medija grupe, de fakto zabranjeno dalje poslovanje i onemogućeno izdavanje dnevnih novina Kurir

Privremenom merom Poreske uprave od 6. jula blokirani su svi računi "Adrija medija grupe d.o.o.", saopštio je njihov pravni tim.

Kako se navodi u saopštenju,  Poreska uprava nije utvrdila nikakvu poresku obavezu Adrija medija grupe (AMG), niti je u rešenju o privremenoj meri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen. Pravni tim dodaje da Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

"Računi nisu blokirani ni za koji konkretan iznos, što praktično znači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje. Na opisani način je de fakto zabranjeno dalje poslovanje AMG i onemogućeno izdavanje dnevnih novina Kurir. Doneta privremena mera je takođe štetna za naplatu eventualnog poreza. Ako AMG ne bude poslovao, neće biti prihoda i porez neće imati odakle da se naplati", piše u saopštenju.

Navodi se da je ovo druga privremena mera blokade računa AMG, pošto je rešenjem od 14. juna Poreska uprava već blokirala račune AMG za 16 miliona dinara.

"Ipak, budući da je AMG obezbedio ovaj iznos, koji se još uvek nalazi na računima, moglo je da se vrši redovno poslovanje preko iznosa blokiranih sredstava. Zbog toga verovatno u novom rešenju o privremenoj meri nema limita blokade, tako da je poslovanje onemogućeno".

Protiv rešenja o privremenoj meri od 6. jula, kao i protiv rešenja od 14. juna AMG je uložio žalbe.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: