Poručnik Basara

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Bilo je "više nego" predvidivo da će kolumna "Kontramesija" podići oblačić prašine u krugovima dvojke, ali da će Ženmin Žibao srpskih elebaka i tutumraka - to jest moja omiljena žutara Blic - preneti velike delove rečene kolumne i preneseno nasloviti "Basara poručio opoziciji da napravi državu kao Albanci na Kosovu", to već nisam mogao predvideti, iako je - kad malo bolje razmislim - bilo dibidus predvidivo.

Radi pravovremenog i objektivnog obaveštavanja javnosti, srpskom narodu i senatu "poručujem" da se moja malenkost - osim sporadično, u javnim SMS-ovim našim istaknutim državnicima (ili povremeno u pošti) - slanjem poruka principijelno ne bavi, ali znate šta, Blic je - ustanovili smo onomad - ozbiljan i uticajan list i kao takav bi mogao izvršiti ozbiljan uticaj na srpsko Tužibapstvo da protiv moje malenkosti podigne krivičnu prijavu zbog "pozivanja na rušenje ustavnog i pravnog poretka i otcepljenje Druge od Prve Srbije", pa koji bi posle srpski sud poverovao mojoj odbrani da "poruka" nije bila politički projekat, nego satirično-zajebantsko pisanije. No, dobro, okanimo se zajebancije i pređimo na stvar, to jest na moju najnoviju "poruku" svim relevantnim čimbenicima na ovdašnjoj političkoj (i svakoj drugoj) sceni:

Da niste možda, poštovane personae dramatis, pročitali u novinčinama da je papa Franja (u tomogovoru - Francisko) na vrata svog ureda zapandrčio upozorenje na kome krupnim slovima piše - NE KUKAJTE - a ispod toga sitnim: "kukanje vodi u viktimizaciju, a viktimizacija bitno smanjuje mogućnost rešavanja problema". Ako ste pročitali, toplo vam preporučujem da sledite papin primer i da istu tu "poruku" zapandrčite na vrata vaših popečiteljstava, otadžbinskih uprava, redakcija, nevladinih organizacija i ostalih "institucija sistema".

Tek će ova "poruka" da uzvitla prašinu. Malo mu je - bezbeli će graknuti neprejebivci - što radi na cepanju Srbije, nego hoće i da nas pokatoliči. Pa zar da mi, Srbi, narod nebeski, stradalni i neprejebivi - kod našeg živog patrijarha koji "poručuje" da ako treba povratak na Kosovo čekamo još petsto godina - zar da mi, narod pravoslavni, nasednemo na shizmatičku vatikansku propagandu i da se odreknemo zapomaganja, lelekanja, kukumavčenja, plačipizdarenja i ostalih odlika našeg identiteta. Jeste, tačno je da Isaak Sirin - autor izreke "za sva zla koja te snalaze krivicu pripisuj sebi i samo sebi" - bio pravoslavne veroispovesti, ali nije bio Srbin, nego - kako mu i nadimak kaže - Sirijac, maltene Ciganin, kome niko nije "oteo" Kosovo i koga nikada nije tiranisao Vučić, pa otuda nije mogao znati šta je to nepravda, šta bol, a šta tuga neprebolna, niti je - ne znajući sve to - tugu mogao ublažavati neradom, lopovlukom, proseravanjem, krkanlukom i ostalim stvarima koje vole mladi. Bila je ovo današnja "poruka" rezervnog poručnika Basare. Na mestu voljno!

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: