Propali pregovori, sindikat najavio preduzimanje radikalnih mera

Gotovo dve nedelje traje štrajk u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili, a  pregovori u Ministarstvu privrede oko samo jednog zahteva su propali. Štrajkači najavljuju nastavak obustave rada i radikalizaciju. Iz Vlade uveravaju da razgovorima nije kraj i da se već danas, u potrazi za rešenjima, očekuje novi sastanak.

Ni oko samo jednog zahteva dve strane nisu uspele da se dogovore. Štrajkači Fijata u Beograd došli su da od Vlade zatraže garanciju da radnici neće snositi posledice zbog štrajka. Uslov je odbačen, revoltirani sada najavljuju: štrajk se nastavlja, ali uz preduzimanje radikalnih mera.

Međutim, podele među štrajkačima su nastavljene. Iz štrajkačkog odbora isključen je predsednik sindikata "Nezavisnost", Zoran Stanić, što je potvrdio predsednik granskog sindikata industrije energije i rudarstva Nezavisnost, Milorad Panović.

"Čitava prva smena se pobunila protiv takve odluke i situacija je prilično konfuzna. Ne znamo kako će se sve ovo završiti, ono za šta smo se mi zalagali palo je u vodu, mi smo za to da Fijat ostane u Srbiji, mi smo za to da se odmah sedne za pregovarački sto, mi smo za to da se poštuju zakoni ove zemlje, dokle ćemo mi u Srbiji biti toliki mazohisti da plaćamo stranim belosvetskim privrednicima da nas bičuju?", kaže Panović.

Iz uprave fabrike početak pregovora jasno su uslovili prekidom štrajka, jer će u suprotnom otpustiti 320 radnika i smanjiti proizvodnju za 80 odsto. Da li su opravdani navodi koji se sve češće vide u medijima da se Fijat priprema za povlačenje iz Srbije?

"Objektivni interes Fijata je bila mogućnost izvoza Zastave na rusko tržište, e taj interes je samo delimično zadovoljen, Rusija je pristala na izvestan broj automobila, ali verovatno mnogo manji. Ako Fijat ima interesa da ostane na našem tržištu on će ostati, neće ga emocije voditi ni prema radnicima, ni prema srpskoj državi", smatra ekonomista Danijel Cvetičanin.

Kakav će epilog nakon 14 dana štrajka zaista biti? Prema nezvaničnim saznanjima u Vladi Srbije, današnji neuspeh ne treba gledati kao "kraj", jer se već danas nastavljaju razgovori u Ministarstvu privrede, ne bi li se pronašlo prihvatljivo rešenje za sve učesnike.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: