Radikali traže da se Vučić izjasni o izjavi Ane Brnabić

Demokratska stranka Srbije (DSS) i Srpska radikalna stranka (SRS) osudile su izjavu premijerke Ane Brnabić da će izabrati Evropsku uniju (EU), ako bude bila u situaciji da mora da bira između EU i Rusije. DSS smatra da Brnabić ogolila politiku koju Srbija vodi, a radikali traže od predsednika države da se oglasi o tome.

Srpska radikalna stranka smatra da je izjava premijerke veoma štetna i traži da se o njoj izjasni predsednik Aleksandar Vučić i da obavesti javnost da li ona ima njegovu saglasnost za ovakvu politiku.

Predsednik DSS Miloš Jovanović smatra da je izjava premijerke Ane Brnabić ogolila politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada.

"Ana Brnabić izjavom američkoj novinskoj agenciji Blumberg zapravo potvrđuje da će Vlada nastaviti politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada, koja se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2008. godine, umesto proklamovane politike održavanja pune ravnoteže i dobrih odnosa i sa EU i sa Rusijom", naveo je Jovanović.

On je osudio pogubnu i krajnje neinteligentnu politiku, ističući da se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi i neće se širiti barem u narednih deset godina.

"Gospođica Brnabić za sebe može da bira šta god želi, ali kada je u pitanju država - narod će biti taj koji će odlučivati", ocenio je predsednik DSS-a.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je da izjava premijerke služi skretanju pažnje javnosti sa životnih problema poput štrajkova u "Goši" i "Fijatu" i protesta malinara.

Stamatović je u saopštenju naveo da tom izjavom Ana Brnabić, "u dogovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u inat građanima Srbije, gura prst u oko Rusiji kao jedinom večnom prijatelju Srbije".

"Zadatak Ane Brnabić da odvoji Srbiju od Rusije"

Srpski pokret Dveri ocenio je da zadatak premijerke Ane Brnabić nije da uvede Srbiju u EU već da je odvoji od uticaja Rusije "kako bi Brisel dalje neometano nastavio sa kolonijalnom upravom u Srbiji".

Reagujući na izjavu Ane Brnabić, Dveri su navele da se građani nikada nisu na referendumu izjasnili da li žele pridruženje Srbije Uniji ili ne.

"Jedna od najvećih evropskih vrednosti je upravo poštovanje volje naroda, te ne vidimo kako nametanje ovako važne odluke predstavlja dalju demokratizaciju društva", ocenio je pokret.

LSV: Premijerka privžrenost EU da pokaže na delu

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je kao "ohrabrujuću" izjavu premijerke Ane Brnabić da će se Srbija između EU i Rusije izabrati EU.

"Premijerkina poruka je ohrabrujuća, ali nikako ne bi smela da ostane na nivou lepih želja i poželjnih izjava", rekao je Kostreš agenciji Beta.

Prema njegovinm rečima, Ana Brnabić vrlo brzo može da ubedi javnost da ozbiljno misli tako što će se "pozabaviti pljačkom koju sprovodi Naftna industrija Srbije", koja je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom.

Dodao je da premijerka javnost može da uveri u iskrenost svojih izjava i tako što će zauzeti jasan stav prema kako je naveo "takozvanom humanitarnom centru u Nišu".

Ana Brnabić je u intervjuu za američku novinsku agenciju Blumberg rekla da će se Srbija ukoliko bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiti za EU.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: