Radnici Goše odbili ponudu za obustavu štrajka: Nećemo da radimo za ono što smo već zaradili

Radnici Goše odbili su ponudu generalnog direktora Milutina Šćepanovića za obustavu štrajka koji traje već 111 dana, kaže predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

„Sve se svodi na to da prekinemo štrajk i da počnemo da radimo kako bi nam tek od tih novih poslova isplatili ono što smo već odavno zaradili. Međutim, mi bez para nećemo da prekinemo štrajk, pa nek nas zatvaraju ako hoće,“ kaže Vujičić.

On nije hteo detaljnije da govori o ponudi koju su na sastanku utvrdili direktor Šćepanović i predstavnici Vlade Srbije. Podsetimo, juče je nakon sastanka u Vladi Šćepanović izjavio za da će oko 70 posto zahteva radnika biti rešeno, a pre svega isplata zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Na pitanje novinara ko će isplatiti zarade radnicima, Šćepanović je odgovorio da će se „to saznati tek kada se postigne dogovor sa radnicima“, jer je  predlog „kompleksan“ ali da će obezbeđenje najvećeg dela zaostalih zarada rešiti vlasnici Goše, firma Lisnart Holdings sa Kipra koja je kupila Gošu 3. aprila ove godine za 4,2 miliona evra od slovačke firme Žos Trnava.

U kupoprodajnom ugovoru u koji je Insajder imao uvid navodi se da Lisnart Holdings preuzimaju sve dugove preduzeća.

Podsetimo, više od 300 radnika Goše već tri godine ne prima redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: